Ministerie van Justitie

Nederland weer veiliger
6 juli 2005
De Nederlandse bevolking voelt zich steeds veiliger. Voelde in de jaren 90 zon 30 procent van de bevolking zich wel eens onveilig, in 2005 is dat gedaald naar 24 procent. Dat blijkt uit metingen uit de Politiemonitor Bevolking 2005, die de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Donner (Justitie) naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Het percentage mensen dat zich vaak onveilig voelt, is in tien jaar gedaald van 6,9 naar 3,7. Niet alleen voelen mensen zich veiliger, ze zijn ook daadwerkelijk minder vaak slachtoffer geweest van woninginbraak, diefstal uit de auto, vernieling aan de auto, fietsdiefstal en geweldsdelicten.

De ministers schrijven deze resultaten onder meer toe aan de uitvoering van het veiligheidsplan Naar een veiliger samenleving en de samenwerking van alle partijen die aan veiligheid werken: overheden (vooral gemeenten), de politie, het openbaar ministerie en maatschappelijke organisaties. Ook doen personen en bedrijven zelf het nodige, bijvoorbeeld aan inbraakpreventie.