Dexia Bank


Press

Dexia aangesteld als financieel adviseur voor het spoorwegproject Lyon
- Turijn

04-07-2005

De groep bestaande uit Dexia, Mediobanca, Clifford Chance en Grimaldi e Associati, waarvan Dexia mandaathouder is, werd op 21 juni 2005 aangesteld door de maatschappij Lyon Turin Ferroviaire (" LTF ") voor een adviesopdracht m.b.t. de financiële en juridische aspecten aangaande het gemeenschappelijk Frans-Italiaanse deel (Saint-Jean-de-Maurienne - Bruzolo) van het project rond de nieuwe hogesnelheidslijn tussen Lyon en Turijn.

De hogesnelheidslijn Lyon-Turijn is een van de prioritaire Europese infrastructuurprojecten. Het project omvat met name de bouw van een tunnel van 52 km onder de Alpen. Het project moet van start gaan vóór 2010 en de ingebruikneming is gepland voor 2018. De kostprijs enkel voor het internationaal deel van het project wordt geraamd op 6,7 miljard euro.

Het project vloeit voort uit het streven naar een duurzame herschikking van het weg- en spoorwegverkeer tussen Frankrijk en Italië ten voordele van de spoorweg om economische maar ook om milieuredenen, en moet de spoorbevrachting op deze verbinding stimuleren.

De adviesopdracht heeft voornamelijk betrekking op de verdere uitdieping van de twee montages die werden geselecteerd tijdens de voorafgaande studies, met name het publiek privaat partnership (" PPP ") en het openbaar project, alsook op de uitvoering van een vergelijkende studie tussen deze twee modellen, om LTF in staat te stellen een keuze te maken die dan kan worden bekrachtigd door de Frans-Italiaanse Intergouvernementele Conferentie (" CIG ").

Onze groep werd geselecteerd op grond van de erkende knowhow van Dexia en van zijn partners op het vlak van openbare montages en PPP's in heel Europa, en met name in Frankrijk en Italië via haar dochteronderneming Dexia Crediop. In Nederland trad Dexia op als arranger van de financiering van het project HSL Zuid, het enige project voor een hogesnelheidslijn in Europa dat tot op heden de vorm van een PPP heeft aangenomen.

---

Persdienst Dexia
de Meeûssquare , 1 - 1000 Brussel Tel. 02 222 45 33 - Fax. 02 222 90 90 - pressdexia@dexia.be