Gemeente Leiden

Leiden wil met nieuwe woonvisie bouwen voor de vraag

Op dinsdag 28 juni 2005 heeft het College van Burgemeester en Wethouders van Leiden Stad van ontdekkingen: wonen in Leiden, Woonvisie gemeente Leiden 2005-2015 vastgesteld voor inspraak. Op 1 juli heeft wethouder Hillebrand de Woonvisie aan de Raadscommissies Ruimte & Grond en Sociale Infrastructuur gepresenteerd.

Aan de Raadsleden zijn de hoofdlijnen uit de Woonvisie uiteengezet. Eind 2004 heeft de gemeente aan de minister van VROM beloofd de komende jaren 4000 nieuwe woningen te zullen bouwen. Daar stelt de minister een flink subsidiebedrag tegenover. Daartoe worden zo'n 6000 woningen binnen de stadsgrenzen in productie genomen. Ook zijn er vanuit de Leidse woningcorporaties diverse voornemens tot herstructurering of sloop van complexen bekend. Maar kunnen die woningen eigenlijk wel gesloopt worden en voor wie zouden de nieuw te bouwen huizen in de stad eigenlijk bestemd moeten zijn: ouderen, jongeren, gezinnen? Tot nu toe had de gemeente geen beleidskader op grond waarvan zulke terechte vragen beantwoord konden worden.

In de Woonvisie is geanalyseerd hoe de woningbehoefte er tot 2015 uitziet voor de stad. De gestage daling van het aandeel lage inkomens in de stad is kenmerkend. Dat heeft tot gevolg, zo blijkt ook uit onderzoek naar de woonwensen van Leidenaren, dat de behoefte aan duurdere en grotere woningen is toegenomen. Ook de vergrijzing zorgt voor behoefte aan een ander type woningen.

De visie die voortvloeit uit deze analyse, levert een aantal concrete beleidsvoornemens op, die afgestemd zijn met de regio Holland Rijnland en met de Leidse woningcorporaties. In het goedkopere huursegment zullen tot 2010 ongeveer 1100 woningen verdwijnen door herstructurering en sloop. 800 woningen worden verkocht aan particulieren om aan de ene kant mensen met een middeninkomen aan een eigen huis te helpen en anderzijds de woningbouwopgave van de corporaties te kunnen financieren. Tot 2010 zullen daarvoor in de plaats tussen 800 en 1200 nieuwe sociale huurwoningen worden gebouwd. Daarnaast bevat het programma 3500 te renoveren corporatiewoningen. De meeste nieuwe woningen (minimaal 3200 tot 2010) zullen echter in de vrije huursector en voor de koopmarkt worden gerealiseerd. Hiermee wordt voldaan aan de in de loop van de jaren veranderde vraag als gevolg van het toegenomen inkomen per hoofd van de Leidse bevolking.

Naast een kwantitatieve opgave is in de Woonvisie duidelijkheid gegeven over een pakket kwaliteitseisen op het gebied van woninggrootte, van duurzaam bouwen, van levensloop-bestendigheid en een goed toegankelijke bergruimte. Tot 2010 zullen door verbouw en nieuwbouw 3500 levensloopbestendige woningen toegevoegd worden aan de woningvoorraad om in de veranderde woningbehoefte als gevolg van de vergrijzing te voorzien.