Gemeente Drimmelen


akkoord voor groen beleidsplan door gemeenteraad

De gemeenteraad kan instemmen met het groenbeleidsplan voor de jaren 2005- 2015. Met het Groenbeleidsplan wil de gemeenteraad sturing geven aan het groenbeleid voor de komende 10 jaar. Het Groenbeleidsplan 2005-2015 is toegespitst op duurzaam kwaliteitsgroen op ecologische basis dat door planmatig werken ontwikkeld en in stand gehouden kan worden. Het Groenbeleidsplan is primair gericht op het groen in de straat en op groenconcentraties nabij de woonomgeving (stedelijk gebied). De gemeentelijke polderwegen behoren eveneens tot het onderwerp (landelijk gebied). De nota gaat niet in op sportparken, begraafplaatsen en speelterreinen.

In het groenbeleidsplan worden zowel inrichtingsaspecten (ontwerp) als beheer beschreven. Het groenbeleidsplan moet als raamwerk worden gezien dat op hoofdlijnen inhoud geeft aan het groenbeleid voor de langere termijn. Het is daarmee een afstemmingskader voor de andere gemeentelijke groenplannen. Het groenbeleidsplan geeft vooral de maatschappelijke en financiële kaders voor inrichting en beheer van groen. De ruimtelijke samenhang van het groen dient beschreven te worden in groenstructuurplannen.

Voor de kernen Terheijden en Wagenberg is op 3 maart 2005 een groenstructuurplan vastgesteld door de raad met als titel "Tussen Traditie en Vernieuwing". Hierin staat op hoofdlijnen aangegeven in welke richting de groenstructuur in Terheijden en Wagenberg kan worden ontwikkeld. Voor Made en Drimmelen was in eerder instantie al een groenstructuurplan gemaakt met de titel "Groenstructuurplan Made, natuurlijk doen!". Een groenstructuurplan voor Hooge en Lage Zwaluwe is in ontwikkeling en wordt binnen afzienbare tijd behandeld.

De doelstelling van het beleid voor de planperiode is het instandhouden en waar noodzakelijk op basis van het groenbeleidsplan omvormen van de groenvoorzieningen. Bij het beheren van het groen wordt de kwaliteit en kwantiteit van het groen verbeterd en vindt zo min mogelijk milieubelasting plaats. Het groenbeheer is naast optimalisering van ecologische waarde gericht op verbetering van de functionaliteit of representativiteit van de groenvoorziening. Daarbij wordt gestreefd naar beter en efficiënter (goedkoper) te onderhouden groen.

informatie
de heer J. Mandemakers van openbare werken. Hij is bereikbaar op nummer (0162) 690243, e-mail: jmandemakers@drimmelen.nl