Provincie Limburg

Limburgse wegen krijgen nieuw uiterlijk GS stemmen in met het implementatieplan Limburgse essentiële

herkenbaarheidkenmerken

Steeds meer provinciale wegen hebben een dubbele streep in het midden. Dit nieuwe uiterlijk van wegen komt voort uit landelijk beleid op het gebied van verkeersveiligheid. De strepen worden ook wel essentiële herkenbaarheidkenmerken genoemd. De Provincie Limburg heeft ingestemd met dit beleid en zal deze kenmerken de komende jaren invoeren. Groot voordeel voor de weggebruiker is dat aan de weg te zien is hoe hard gereden mag worden.

N273 nabij Baarlo - N556 nabij Sevenum N274 nabij Posterholt Hoe hard mag ik eigenlijk hier rijden? Dat is een vraag die de gemiddelde weggebruiker zich regelmatig stelt. Het is namelijk voor de weggebruiker niet altijd even duidelijk op wat voor type weg hij rijdt en welk bijbehorend (snelheids)gedrag daar gewenst is. Om de verschillende typen wegen voor de weggebruiker beter herkenbaar te maken zijn de zogenaamde Essentiële Herkenbaarheidkenmerken ontwikkeld. Het belangrijkste kenmerk is de manier waarop de strepen zijn aangebracht op de weg. Het toepassen van nieuwe strepen geeft duidelijkheid aan de weggebruiker over het gewenste gedrag en leidt tot minder verkeersslachtoffers.

De Provincie heeft ervoor gekozen om het aanbrengen van de nieuwe strepen op haar eigen wegen zoveel mogelijk te combineren met het gewone onderhoud. Zo kunnen de kosten beperkt blijven. Ook wordt hierdoor de overlast in de vorm van wegafsluitingen en wegomleidingen tot een minimum beperkt. Het enige nadeel is echter wel dat het lang duurt voordat alle wegen zijn aangepakt. In de komende 15 jaar zal de weggebruiker daarom nog wegen tegenkomen met een afwijkend uiterlijk.

De nieuwe strepen zijn nieuw voor de weggebruikers. Het is daarom belangrijk dat de weggebruikers op de hoogte worden gesteld van de nieuwe strepen en daardoor ook weten welk verkeersgedrag van hen wordt verlangd. Het Rijk ontwikkelt hiervoor een voorlichtingscampagne. De Provincie Limburg gebruikt haar reguliere communicatiekanalen zoals bijvoorbeeld de provinciale pagina, het televisieprogramma Limburg in Beeld en www.limburg.nl om de weggebruikers te informeren.

6-7-2005 14:44