Socialistische Partij

`Mediabeleid is geknutsel'

06-07-2005 * D66-staatssecretaris Van der Laan is van een partij die ooit streed tegen de verzuiling, maar die nu met de NPS de enige ontzuilde omroep om zeep helpt. D66 wil onafhankelijke journalistiek, maar zet een streep door kwaliteitsprogramma's als Nova, Zembla en Buitenhof. De staatssecretaris ontvouwde vorige week in de Tweede Kamer haar plannen voor de toekomst van de publieke omroep, waarbij zij verklaarde dat omroepen in de toekomst meer met elkaar moeten concurreren. Gisteren werd in de Eerste Kamer echter een wet aangenomen waarmee de omroepen worden gedwongen om op de korte termijn meer samen te werken. 'Wat een geknutsel', verzuchtte SP-senator Ronald van Raak gisteren tijdens het Kamerdebat.

Met deze wijziging van de Mediawet wil de staatssecretaris de organisatie van de publieke omroep verbeteren. De macht van de omroepvoorzitters moet kleiner worden, ten voordele van een onafhankelijke raad van toezicht. Van Raak: 'Dat is in principe een goed idee; de omroepvoorzitters hebben zichzelf de afgelopen jaren met hun onderling gekrakeel gediskwalificeerd als hoeders van de publieke omroep. Zaak is wel om er voor te zorgen dat die raad van toezicht echt onafhankelijk wordt en niet een schoothondje van het kabinet.' Doel van de wet is ook om omroepen te dwingen tot meer samenwerking. Dit is onverenigbaar met de nieuwe plannen van Van der Laan.

Volgens deze wet moeten publieke omroepen meer gaan samenwerken. Zij moeten een deel van hun eigen identiteit opgeven ten behoeve van de identiteit van Nederland 1, 2 en 3. Deze wet geldt tot 2008. Daarna moeten de omroepen van de staatssecretaris juist met elkaar gaan concurreren en worden zij op hun eigen identiteit beoordeeld. Deze wet had tot doel rust te brengen in de publieke omroep, maar is door de nieuwe plannen van Van der Laan ingehaald. En brengt voor omroepen en programmamakers juist meer onzekerheid. Van Raak: 'Het is of je van mij verwacht dat ik eerste sociaal ben en na 2008 plotseling liberaal wordt. Ik zou daar ook onrustig van worden.'

Staatssecretaris Van der Laan gaf toe dat er een 'spanning' zit tussen deze wet en haar toekomstplannen voor na 2008, maar was niet bereid om de wet aan de nieuwe situatie aan te passen. Behalve de SP stemden ook de PvdA, de ChristenUnie en de SGP tegen deze wet.