Gemeente Haarlem


6 juli 2005

199/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Haarlem richt zich op jeugdwerkloosheid en kwetsbare groepen

Extra projecten om bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen


De gemeente Haarlem gaat een aantal extra projecten starten om bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen. Het college heeft besloten om - naast de lopende projecten - een aantal extra projecten te starten. Deze projecten zijn gericht op specifieke doelgroepen als jongeren en 'kwetsbare groepen'.


Taskforce Jeugdwerkloosheid
Sinds 2004 zet Haarlem stevig in op het voorkomen van jeugdwerkloosheid. Zo is - naar het landelijke voorbeeld - ook in Haarlem een Taskforce Jeugdwerkloosheid opgericht. Net als in 2004 wordt ook nu weer gestart met het 'in kaart brengen ' van de huidige bijstandsgerechtigden tot 24 jaar. Veel van de jongeren hebben een (al dan niet afgeronde) VMBO-opleiding en vinden moeilijk hun weg op de arbeidsmarkt. Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal de werkervaring van deze groep uitbreiden via leerwerktrajecten en stages.

Kwetsbare groepen
Ook start Sociale Zaken en Werkgelegenheid met een project om 'kwetsbare groepen' als dak- en thuislozen of mensen met psychiatrische problematiek te activeren. Haarlem wil onderzoeken of er meer - en effectiever - mogelijkheden zijn een deel van deze groep dagbesteding te bieden. Dit als een eerste stap naar maatschappelijke participatie. De gemeente zoekt hiervoor samenwerking met een aantal instellingen op dit terrein.

Paswerk
Ook start Haarlem een experiment met Paswerk. Het gaat om een project waarbij bijstandsgerechtigden tijdelijk betaald werk wordt geboden binnen Paswerk om zo werkervaring en werkritme op te doen.


sector Publieksdienst
Ton Boon, communicatieadviseur
023-5114483
amboon@haarlem.nl

---- --