Gemeente Weert

6 juli 2005

Integrale aanpak

Start opschoonteam voor klanten opvangvoorziening

Een schonere stad is een van de doelen van het Opschoonteam dat op 6 juli officieel van start gaat in Weert. Daarnaast is het de bedoeling verslaafden en ex-verslaafden een goede daginvulling te geven, hen een mogelijkheid te bieden door te stromen naar regulier werk en overlast te voorkomen. Op woensdag 6 juli 2005 is het officiële startsein voor dit project gegeven door wethouder R. van Dooren.

Er is een integrale aanpak nodig voor harddrugsgebruikers in Weert. Nu het Centrum voor Opvang en Verslavingszorg enige tijd geleden is geopend, bleek er behoefte naast een bad-, bed- en broodvoorziening een activeringstraject te starten voor deze doelgroep en hen zo te ondersteunen naar perspectief op langere termijn. De doelgroep is door vaak langdurige verslaving haar structuur kwijtgeraakt (dagindeling, sociale vaardigheden, werk) en neemt niet meer deel aan de maatschappij. De groep heeft een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Het is de bedoeling dat deze groep gaat inzien dat structuur en sociale activering een eerste stap is richting (gesubsidieerde) arbeid.

Steeds zelfstandiger
De deelnemers aan het Opschoonteam ruimen zwerfvuil op. In het begin zal een deelnemer een halve dag tot 3 dagen in de week onder intensieve begeleiding werken. In deze fase werken ze aan hun houding, aan sociale vaardigheden en wordt een begin gemaakt met het creëren van een 'normaal' dagritme. De begeleiding wordt, naarmate de deelnemers vorderingen maken, afgebouwd. Na enige tijd kan een vaste ploeg gedurende 3 dagen in de week zelfstandig aan het werk. Naast het opruimen van zwerfvuil kunnen zij ook voor andere klussen worden ingeschakeld, zoals het schilderen van zitbanken e.d. Als een deelnemer laat zien dat hij of zij het werk daadwerkelijk zelfstandig aan kan, wordt getracht de deelnemer door te laten stromen naar de arbeidsmarkt.

Opschoonteam en maatwerk
Het Opschoonteam is nu dus officieel van start gegaan. Inmiddels is een groep van 5 deelnemers in Weert gestart met het schoonmaken van de stad. Er zijn nog ca. 5 potentiële deelnemers die binnenkort kunnen beginnen. Daarnaast zijn, afhankelijk van de kwaliteiten van de personen, ook individuele maatwerktrajecten mogelijk (op dit moment voor 3 personen). Ook personen die een uitkering krijgen van het UWV kunnen deelnemen aan het project. In opdracht van de gemeente Weert voert de GGZ Groep Verslavingszorg Noord- en Midden Limburg het project uit. Op dit moment loopt in Venlo een dergelijk project van de GGZ Groep met bemoedigende resultaten.

Kosten
De kosten bedragen ca. E 89.000,- per jaar. De gemeente is met de GGZ Groep een overeenkomst van 1 jaar aangegaan. Na een evaluatie wordt dan besloten of het project een vervolg krijgt.

2005.115 FS


---- --