Provincie Overijssel

Veel belangstelling voor deskundigendebat Zorg en Wonen

Deze week is in Rijssen het eerste circeldebat gehouden in het kader van het Overijsselse Debatcentrum. Dit debat met als onderwerp "Wonen en Zorg voor ouderen in de toekomst" was bedoeld voor leden van Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en deskundigen uit het veld. De tweede ronde, het Publieksdebat, volgt in het najaar. Met deze debatten willen Provinciale Staten van Overijssel de burger in een vroeg stadium betrekken bij de beleidsvorming en zo nog meer invulling geven aan hun volksvertegenwoordigende rol.

De provincie schakelde kwartiermaker Luuk Giebels in om de debatten te organiseren. Giebels toonde zich na afloop tevreden. "De opkomst was boven verwachting. Er werd zonder schroom en levendig gedebatteerd" Onder leiding van Rolph Pagano Mirani, werd het onderwerp "Wonen en Zorg voor ouderen in de toekomst" vanuit verschillende invalshoeken belicht. Onder meer door drs. Martijn Lampert van het Bureau Motivaction. Het bureau deed uitgebreid onderzoek naar de oudere van de toekomst: de babyboomer van nu. Die is vooral geëmancipeerd, goed geïnformeerd assertief, anti hiërarchisch, zelfbeschikkend en met een kritische kijk op de wereld. Motivaction registreerde een achttal leefstijlen binnen die groep en kwam met het advies om die verschillen toch vooral te faciliteren. "Oude mensen als groep bestaan straks niet meer" Met die diversiteit moet volgens Ir. Joost Heuvelink van STAGG (Stichting Architectenonderzoek Gebouwen Gezondheidszorg) terdege rekening gehouden worden bij het ontwikkelen van woningen. "Alle verzorgingstehuizen vervangen en beginnen met het realiseren van woon-zorg buurten en gemeenschappelijke woonvormen" zo klonk zijn devies.

"Aging in place" heet dat in Amerika. Volgens Drs. Danielle Harkes (van Aedes-Arcares Kenniscentrum Wonen en Zorg) zijn er in de VS veel voorbeelden te vinden van gevarieerde woonvormen voor ouderen. Van Gated Communities waar ouderen tot in de finesses worden verzorgd tot sociale en bevlogen projecten in Spaanstalige of zwarte wijken. "De gemeente is de aangewezen partij om de regie te voeren in het realiseren van wonen, zorg en welzijn" zo luidde de stelling van Ir. Adrie ten Brinke, adviseur Volkshuisvesting in de gemeente Amersfoort. De toekomstige Wet Maatschappelijke Ontwikkeling is gericht op meer eigen verantwoordelijkheid en het langer zelfstandig blijven van de oudere. Maar zijn we daar fysiek en sociaal al op ingericht, zo vroeg Ten Brinke zich af.

Deskundige professor dr. Geert Braam plaatste kritische kanttekeningen. "Hoe moeten al die leuke plannen in hemelsnaam gefinancierd worden? We kunnen nog niet eens een fatsoenlijk verpleegtehuis open houden, terwijl we in een stinkend rijk land leven" Braam wees op de nieuwe armoede van de ouderen. Van de 65 plussers moet op dit moment 68% zien rond te komen met een inkomen van 10.000 tot 20.000 euro per jaar. Slechts een klein percentage zit boven die armoedegrens. "We verdelen de welvaart slecht"

Vice voorzitter van Provinciale Staten Dite Husselman ziet het verloop van het verdere debat positief tegemoet "We kunnen nu aan de slag met het maken van een debatnotitie, om vervolgens in het najaar het publiek bij de discussie te betrekken. Want het gaat er tenslotte om dat we zoveel mogelijk Overijsselaars bereiken, om mee te praten over de eigen toekomst!"

N.b: op donderdag 7 juli wordt in het RTV Oost programma 'In de wandelgangen' aandacht besteed aan het debat.

© 2005 Provincie Overijssel