Gemeente Waterland


De gemeenteraad van Waterland heeft op 1 juli besloten om een nieuwe vorm van samenwerking aan te gaan met werkvoorzieningschap Baanstede in Purmerend. Beide organisaties gaan zich, door middel van het project Direct Werk Waterland, inzetten om mensen met een uitkering (sneller) aan werk te helpen in de vorm van een stage.

Werkervaring

De gemeenteraad is van mening dat werk boven een uitkering moet worden gesteld. Cliënten die vanaf 1 juli een aanvraag voor een uitkering doen, worden in het vervolg direct aangemeld bij Baanstede voor een stage. Deze stage is bedoeld als tegenprestatie voor de verleende uitkering, maar een stage zorgt er ook voor dat men het arbeidsritme behoudt en dat er ervaring kan worden opgedaan. Baanstede biedt de cliënten een stageplek aan van 32 uur per week gedurende maximaal 6 maanden. Baanstede zal de betrokkenen onder meer opnemen binnen haar bedrijfsonderdelen Kringloop en Groen om hen te activeren en praktijkervaring te laten opdoen.

Reïntegratie
Eén van de doelstellingen van de gemeente Waterland is om werklozen zo snel mogelijk weer te reïntegreren op de arbeidsmarkt. De gemeente hoopt dat met het project Direct Werk Waterland uitkeringssituaties van beperkte duur zullen blijven en dat de betrokkenen met het geleerde snel weer ingepast kunnen worden in het gewone arbeidsproces. De consulent van de gemeentelijke afdeling Zorg en Welzijn bepaalt wat een passend reïntegratietraject is. Ook het CWI is enthousiast over dit project en werkt graag mee.

De stages, die door Baanstede zoveel mogelijk in de regio Waterland worden uitgevoerd, beginnen altijd met een introductiegesprek. Uiteraard gaan deze gepaard met vormen van begeleiding en rapportage. Meer informatie over de activiteiten van Baanstede vindt u op www.baanstede.nl . Voor meer informatie over de Wet Werk en Bijstand kunt u terecht op www.waterland.nl.

Uit ervaringen van andere gemeentes blijkt dat dergelijke projecten in de praktijk succesvol zijn: meer werklozen vinden een baan, waardoor ook het aantal uitkeringaanvragen aanzienlijk daalt.