Gemeente Amerongen


Officiële bekendmakingen

7 juli 2005

AANGEVRAAGDE BOUWVERGUNNINGEN (ARTIKEL 41 WONINGWET)

Reguliere bouwvergunning

· 20050078, het gedeeltelijk veranderen van de gevels en het plaatsen van een trap, Utrechtsestraatweg 41.

· 20050080, het oprichten van een garage, Oranjelaan 21.
· 20050085, het vergroten van een kantoorruimte, Industrieweg Zuid 32.

Reguliere bouwvergunning 2e fase

· 20050057, het uitbreiden en vergroten van een woning, De Grift 5 te Overberg.

Monumentenvergunning

· 20050079, het gedeeltelijk veranderen van de gevels en het plaatsen van een trap, Utrechtsestraatweg 41.

Deze bouwaanvraag kunt u inzien bij de afdeling bouw- en woningtoezicht op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.00 uur. Wij willen u er op wijzen dat er nog geen besluit is genomen over deze aanvraag, waardoor hiertegen nog geen bezwaar en beroep openstaat.

VERLEENDE BOUWVERGUNNINGEN

Lichte bouwvergunning

· 20050038, Pr. Hendriklaan 19, het uitbreiden van een woning aan de achterzijde, verzenddatum 24 juni 2005.

· 20050065, Utrechtsestraatweg 25, het gedeeltelijk vergroten van een berging, verzenddatum 24 juni 2005.

Reguliere bouwvergunning

· 20050068, Dwarsweg 45 te Overberg, het plaatsen van een gasflessenopslag, verzenddatum 24 juni 2005.

· 20050049, Bergweg 29B te Overberg, het verbouwen van een woning, verzenddatum 24 juni 2005.

· 20050048, Woudegge 5 te Overberg, het uitbreiden van een woning aan de achterzijde, verzenddatum 27 juni 2005.

· 20050048, Kon. Wilhelminaweg 95, het bouwen van een woning, verzenddatum 6 juli 2005. Tevens is hiervoor vrijstelling verleend artikel 19 WRO lid 2.

Sloopvergunning

· 20050075, Bergweg 29B te Overberg, het gedeeltelijk slopen van een woning, verzenddatum 28 juni 2005.

N.B. Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kan degene wiens belang rechtstreeks bij deze besluiten is betrokken hiertegen gedurende zes weken ingaande de dag na die van verzending een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Amerongen.

AANVRAAG MONUMENTENVERGUNNING DONKERSTRAAT 27

Ingekomen is de aanvraag om monumentenvergunning voor het aanbrengen van vier dakramen ter vervanging van 2 bestaande dakramen in het rijksmonument Donkerstraat 27. De aanvraag ligt voor een ieder ter inzage met ingang van 8 juli 2005 gedurende veertien dagen met de mogelijkheid tot het naar voren brengen zienswijzen.

GOEDKEURING BESTEMMINGSPLANNEN 2e PARTIËLE HERZIENING BUITENGEBIED (LEKDIJK 1) EN BEDRIJVENTERREIN

In de editie van de Kaap van 9 juni jl. is deze bekendmaking al gepubliceerd. Publicatie in de Staatscourant is eveneens verplicht. De Staatscourant heeft echter verzuimd deze publicatie op te nemen. Daarom is besloten tot een hernieuwde bekendmaking.

Burgemeester en wethouders van Amerongen maken bekend dat Gedeputeerde Staten van Utrecht het bestemmingsplan 2e herziening bestemmingsplan Buitengebied (Lekdijk 1) bij besluit van 17 mei 2005 en het bestemmingsplan Bedrijventerrein bij besluit van 31 mei 2005 geheel hebben goedgekeurd.

Het bestemmingsplan 2e partiële herziening bestemmingsplan Buitengebied (Lekdijk 1) maakt de realisering van een vervangende woning in het kader van de zogenaamde Ruimte voor Ruimteregeling mogelijk. Tevens is er een regeling opgenomen voor de op het perceel aanwezige paardenbakken.

Het bestemmingsplan Bedrijventerrein biedt een actueel en adequaat juridisch-planologisch kader met name voor de herstructurering en revitalisering van het bestaande terrein.

De besluiten van Gedeputeerde Staten en de goedgekeurde bestemmingsplannen liggen met ingang van maandag 11 juli 2005 gedurende zes weken tijdens de openingstijden (9.00 uur tot 12.00 uur) voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis, sector Grondgebiedzaken. Buiten de openingstijden zijn de plannen op afspraak in te zien. Hiervoor kan contact worden opgenomen met de heer H. van Laar, telefoonnummer 0343-469658.

Beroep.
Tegen dit besluit kan beroep worden ingesteld door: a. degene, de zich tijdig op grond van artikel 27, eerste of tweede lid, van de WRO tot het college van Gedeputeerde Staten hebben gewend, alsmede door
b. een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest zich overeenkomstig genoemd artikel 27, eerste of tweede lid, tot het college van Gedeputeerde Staten te wenden.

Het beroep kan worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag binnen de periode van zes weken dat dit besluit ter inzage ligt. De beroepstermijn vangt aan op 11 juli 2005.
Voor het instellen van beroep is een griffierecht verschuldigd van 138,-- voor een natuurlijk persoon of 276,-- voor een rechtspersoon. Hoofdstuk 6 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en artikel 36 van de Wet op de Raad van State (algemene en bijzondere bepalingen over beroep) zijn van toepassing.

Voorlopige voorziening.
Indien beroep is ingesteld, kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend, indien er tijdelijke maatregelen nodig worden bevonden waarmee niet tot de uitspraak op het beroepschrift kan worden gewacht. Indien dit verzoek wordt gedaan binnen de beroepstermijn, treedt het betreffende besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist.
Een verzoek om voorlopige voorziening moet worden gedaan bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Post bus 20019, 2500 EA Den Haag.
Daarbij is het hiervoor genoemde bedrag aan griffierecht opnieuw verschuldigd.
Inwerkingtreding bestemmingsplannen.
De afzonderlijk besluiten van Gedeputeerde Staten treden in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn tevens een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit, waarvoor de voorlopige voorziening wordt gevraagd, niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

VERORDENING KLEINSCHALIGE NEVENACTIVITEITEN MEI 2005

Op 9 mei 2005 is door de gemeenteraad van Amerongen de Verordening Kleinschalige Nevenactiviteiten mei 2005 vastgesteld.

Aanleiding verordening
De gemeente Amerongen is gelegen in het Reconstructiegebied Gelderse Vallei/Utrecht-Oost. Het Recontructieplan en daarmee De Wet stankemissie veehouderijen in landbouwontwikkelings- en verwevingsgebieden (Stankwet) is op 17 maart 2005 in werking getreden. De Stankwet geldt voor reconstructiegebieden en heeft betrekking op veehouderijen gelegen in een landbouwontwikkelingsgebied, een verwevingsgebied of een extensiveringsgebied met de aantekening natuur. De Stankwet biedt gemeenten de mogelijkheid bij verordening kleinschalige nevenactiviteiten aan te wijzen, die een organisatorische binding hebben met een agrarisch bedrijf en binnen de inrichting of in de onmiddellijke nabijheid daarvan plaatsvinden (art.
1).

Inhoud en bedoeling verordening
Er wordt een scala aan nevenactiviteiten genoemd zoals bijvoorbeeld kinderopvang, bed & breakfast, appartementen, dierenarts etc. De daarin aangewezen kleinschalige nevenactiviteiten op een agrarisch bedrijf worden, wat betreft de bescherming tegen stank, gelijkgesteld met de woning die behoort bij het agrarisch bedrijf. In de verordening is naast het type activiteit ook de maximale omvang van de activiteit vastgelegd.
Er wordt duidelijk gemaakt welke nevenactiviteiten uit het oogpunt van stankbescherming geen belemmering vormen voor de omliggende agrarische bedrijven. Dit speelt vooral een rol bij de uitbreiding van agrarische bedrijven. Op deze manier wordt helder welke nevenactiviteiten op basis van de stankwetgeving mogelijk zijn in het buitengebied. Het kan voor de ontwikkeling van een agrarisch bedrijf heel veel uitmaken, of op een (voormalig) nabijgelegen agrarisch bedrijf een gevoelig object (bijvoorbeeld kinderopvang) aanwezig is of niet. Met deze verordening wordt bewerkstelligd dat de als voorbeeld genoemde kinderopvang niet extra beschermd wordt maar dezelfde bescherming krijgt als de agrarische bedrijfswoning.

Verordening is geen ruimtelijke ordeningstoets
De verordening is opgesteld in het kader van de nieuwe Stankwet en is niet bedoeld om de toelaatbaarheid van dergelijke activiteiten in het buitengebied te regelen vanuit planologisch oogpunt. Dit houdt in dat de omvang en lijst van de nevenactiviteiten in het bestemmingsplan en/of het streekplan dus ook anders kan zijn dan in deze verordening is aangegeven.
Veel van dergelijke nevenactiviteiten alsmede de omvang ervan zijn uit oogpunt van een goede ruimtelijke ordening niet altijd mogelijk en/of wenselijk. De provincie heeft met het uitwerken van het streekplan via "de handleiding bestemmingsplannen" een belangrijke stem in het kader planologische toetsing van dergelijke nevenactiviteiten.

Het besluit treedt in werking met ingang van de achtste dag na de datum van deze bekendmaking.

Het volledige besluit ligt gedurende zes weken na de dag van bekendmaking ter inzage op de volgende adressen:
· de Milieudienst Zuidoost-Utrecht, Laan van Vollenhove 3211 in Zeist (iedere werkdag van 8.30 - 12.30 uur en 13.30 - 17.00 uur)
· de gemeente Amerongen, sector GGZ, Hof 1 in Amerongen (iedere werkdag van 09.00 tot 12.00 uur).

Een kopie-exemplaar van de stukken wordt tegen vergoeding van de werkelijk gemaakte kosten verstrekt.

Ingevolge het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amerongen, Hof
1, 3958 CH Amerongen. Het bezwaarschrift dient in ieder geval te bevatten:

- de naam en het adres van de indiener en de dagtekening;
- een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt;
- de gronden van het bezwaar.
De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken en begint de dag na deze bekendmaking. Het bezwaarschrift dient voor het einde van deze termijn ter post te zijn bezorgd, mits het niet later dan een week na afloop van de termijn door ons is ontvangen. Daarnaast kan om een voorlopige voorziening (schorsing) worden verzocht bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 's Gravenhage. Het griffierecht bedraagt 116,- voor individuele personen en 232,- voor rechtspersonen.

VOORNEMEN VRIJSTELLING BESTEMMINGSPLAN AMERONGEN KOM

Burgemeester en wethouders hebben het voornemen om met toepassing van artikel 15 van de Wet op Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan Amerongen Kom voor het starten van een bedrijf aan huis in de vorm van een Bed and Breakfastgelegenheid op het perceel Overstraat 59. Het starten hiervan is in strijd met het vigerende bestemmingsplan, omdat bedrijfsmatige activiteiten binnen de bestemming Erf niet zijn toegestaan.

De aanvraag zal vanaf 8 juli 2005 gedurende 4 weken ter inzage liggen bij de balie van de afdeling Bouw- en woningtoezicht in het gemeentehuis van Amerongen.
Gedurende deze termijn kan een ieder ten aanzien van de voorgenomen vrijstelling schriftelijk of mondeling hun zienswijze bij het college van burgemeester en wethouders naar voren brengen. De ingediende zienswijzen worden bij de besluitvorming betrokken.

VOORNEMEN VRIJSTELLING BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED.

Burgemeester en wethouders hebben het voornemen om met toepassing van artikel 18 lid 4 van de Eerste partiële en correctieve herziening van het bestemmingsplan Buitengebied juncto artikel 15 van de Wet op Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan Buitengebied' voor het realiseren van een horeca-aangelegenheid en informatiecentrum in het poortgebouw bij Kasteel Amerongen op het perceel Drostestraat 12-20 te Amerongen.
Het kasteelterrein heeft de bestemming Maatschappelijke Voorzieningen. Het bestemmingsplan geeft burgemeester en wethouders de bevoegdheid om op het terein van het Kasteel vrijstelling van het bestemmingsplan Buitengebied te verlenen ten behoeve van horeca activiteiten.

De aanvraag ligt vanaf 8 juli 2005 gedurende 4 weken ter inzage bij de balie van de afdeling Bouw- en woningtoezicht in het gemeentehuis van Amerongen.
Gedurende deze termijn kan een ieder ten aanzien van de voorgenomen vrijstelling schriftelijk of mondeling hun zienswijze bij het college van burgemeester en wethouders naar voren brengen. De ingediende zienswijzen worden bij de besluitvorming betrokken.