Gemeente Breda

Voorzichtig herstel Bredase economie?

Economische_Barometer_kln.jpg

De gemeente Breda, Avans Hogeschool en Rabobank Breda hebben woensdag 6 juli de tussenbalans van de Economische Barometer Breda gepresenteerd

Dit is een meetinstrument om het economisch klimaat van de stad te peilen. Een belangrijke uitkomst is, dat de Bredase economie er beter voor staat dan een jaar geleden, maar dat dit herstel nog broos is: na een beginnend herstel is er telkens weer sprake van een terugslag. Belangrijkste positieve signalen zijn een stabilisatie van het werkloosheidsniveau (na een periode van een flinke toename) en een toename van het aantal vacatures. De nieuwste CBS-cijfers laten zien dat, ondanks de economisch mindere tijden, Breda nog steeds een welvarende stad is. Van de grote steden in Nederland staat Breda qua inkomensniveau op een vierde plaats.

Breda gunstige vestigingslocatie

Het gemiddelde rapportcijfer dat bedrijven aan Breda als vestigingslocatie geven is 7,1. De beschikbaarheid van vestigingsruimte, de afzetmogelijkheden, de bereikbaarheid en de ligging van Breda in Nederland en de Benelux zijn voor bedrijven de belangrijkste redenen om te kiezen voor Breda als vestigingsplaats. Organisaties gericht op consumenten hebben voor Breda gekozen vanwege de afzetmogelijkheden en logistieke bedrijven hebben zich in Breda gevestigd vanwege de gunstige ligging en bereikbaarheid.

Avans stemmingsindicator voorjaar 2005: matig producentvertrouwen Bredase bedrijfsleven

Voor de achtste keer heeft Avans Hogeschool het producentenvertrouwen van het Bredase bedrijfsleven gepeild. De Avans stemmingsindicator laat zien dat er evenveel bedrijven zijn die een verbetering van de bedrijfsresultaten verwachten, als dat er bedrijven zijn die eerder aan een verslechtering denken. Industriële en logistieke bedrijven zijn positiever over de toekomst gestemd dan een jaar geleden. Ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn echter somberder.

Optimistische verwachtingen Via Breda

De verbinding door de HSL-shuttle met het Europees netwerk biedt Breda en daarmee de West Brabantse regio een sterke impuls om zich verder op hoogwaardig niveau te ontwikkelen. Door de ligging middenin een netwerk van moderne spoor- en wegverbindingen vormt Breda de toegangspoort tot Brabantstad. Het Bredase bedrijfsleven is positief over Via Breda: acht van de tien grotere Bredase bedrijven in Breda verwachten een extra economische impuls van Via Breda.

Onderzoek Avans Hogeschool

Vooruitlopend op het thema van de Economische Barometer Breda 2006 'Breda Winkelstad' heeft Avans Hogeschool in het voorjaar van 2005 onderzoek verricht naar de relatie tussen de woonboulevard en de binnenstad van Breda. Een belangrijke conclusie van dit onderzoek is, dat de woonboulevard een aanvulling is voor Breda als winkelstad, maar dat er nog weinig synergie is tussen de Bredase Binnenstad en de woonboulevard. De woonboulevard wordt hoog gewaardeerd op: de aanwezigheid van grootwinkelbedrijven, kwaliteit van het aanbod en veiligheid. Het totaaloordeel voor de woonboulevard is 7,4. Het onderzoek van Avans laat zien dat de woonboulevard een belangrijke regionale functie heeft: ruim de helft van de bezoekers komt van buiten Breda.

Regio West-Brabant scoort boven landelijk gemiddelde

Om antwoord te krijgen op hoe de regionale economie het doet, heeft Rabobank Nederland een rapportcijfer ontwikkeld voor de economische groei, de economische kracht en het economisch presteren van de Nederlandse regio's. Van de 40 regio's die de Rabobank onderscheidt, staat West-Brabant op een 17e plaats. De economische prestaties scoren met name door de exportgerichtheid van de West-Brabantse economie boven het Nederlandse gemiddelde. Minder positief is, dat de werkgelegenheidsontwikkeling achter blijft bij de landelijke ontwikkelingen.

Breda, 6 juli 2005