CDA

06-07-05
Europees Parlement verwerpt richtlijn in computers geïmplementeerde uitvindingen

Hiermee komt er een einde aan de omstreden "software patenten"-richtlijn.

Bert Doorn, woordvoerder CDA/EVP inzake interne markt: "De loopgravenoorlog die is uitgevochten over deze richtlijn heeft het onmogelijk gemaakt om feit van fictie te onderscheiden. De Europese Commissie moet nu eerst met alle betrokken partijen om de tafel gaan zitten en met een werkbaar voorstel terugkomen".

De richtlijn probeerde te verduidelijken onder welke voorwaarden er patenten mogen worden verleend op in computers geïmplementeerde uitvindingen. Het grote geschilpunt was echter hoe deze voorwaarden konden worden verwoord, zodat patenten op software "an sich" zouden worden voorkomen. Momenteel moet het Europees Octrooi Bureau (EOB) hierop toezien, maar dit slaagt hier in onvoldoende mate in. Het gemeenschappelijk standpunt van de Raad was een wezenlijke verbetering van de status quo, maar in Straatsburg was het onduidelijk of een gekwalificeerde meerderheid van het Europees Parlement dit ondersteunde. Bert Doorn: "Op een dergelijk technisch dossier moet de koehandel van de conciliatie altijd worden voorkomen!

De Juridische Commissie van het Europees Parlement probeerde aan het begin van de tweede lezing tevergeefs het gemeenschappelijk standpunt terug te verwijzen. Bert Doorn: "Deze plenaire stemming is dan ook een natuurlijk uitvloeisel van het oorspronkelijke standpunt van de Juridische Commissie".

Volgens Bert Doorn zou een betere oplossing zijn het Europees patentsysteem te verbeteren. Hierbij valt te denken aan een Europees patent, maar vooral ook aan het verbeteren van de kwaliteit van de door het EOB verleende octrooien. Dit standpunt werd eveneens uitgedragen door de Commissie Giskes, die advies uitbracht over deze richtlijn aan Staatssecretaris Van Gennip.