Gemeente Westervoort

week 27 voor de editie van woensdag 6 juli 2005 Telefonisch spreekuur wethouders

De wethouders houden in de zomervakantie geen telefonisch spreekuur in de periode van 19 juli 2005 tot en met 16 augustus 2005.

Het eerstvolgende spreekuur na de vakantie is op dinsdag 23 augustus 2005.

* Pals 23-25, interne verbouwing woning

* Pals 30, vernieuwen garage/berging

* Korte Griet 3-5, vernieuwen supermarkt, snackbar en oprichten 13 woningen

Verleende bouwvergunningen:

* IJsselrust 68, plaatsen berging

* St. Willebroduslaan 13, aanbouw berging
* Het Hazeland 20-22, het plaasen van overkapping ten behoeve van 2 olietanks

* Het Gilde 26, uitbreiden woning

* aan de heer H. Wijnberg, Het Geerken 304 te Westervoort voor het organiseren van een buurt- barbequefeest op zaterdag 10 september 2005 aan Het Geerken.

* aan Stichting Promotie Westervoort voor het organiseren Westervoort in Beweging van 19 tot en met 21 augustus 2005.
* gewijzigde terrasvergunning aan Grand café Lambiek, Dorpsplein 112-113
Als u het niet eens bent met één van de verleende vergunningen , dan kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken bezwaar maken door het indienen van een bezwaarschrift in te dienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 40, 6930 AA Westervoort. De termijn van 6 weken vangt aan met ingang van de dag na die waarop dit besluit is bekendgemaakt bij de aanvrager. Indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. De indiener van een van spoed, ook een voorlopige voorziening (zoals schorsing) aanvragen bij de voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM te Arnhem. Hiervoor moet u Tijdelijke omleiding openbaar vervoer
Momenteel worden op diverse plaatsen in Westervoort wegwerkzaamheden uitgevoerd. Het gaat daarbij om de volgende werkzaamheden:
* Op de Klapstraat nabij het winkelcentrum Broeklanden wordt de oversteekvoorziening aangepast.

* Op het gedeelte Klapstraat tussen de rotonde en de aansluiting met 't Hoge Eind worden rode fietsstroken aangebracht. Ook worden rode fietsstroken aangebracht op de Dorpspleinroute.
* De oversteekplaats op de Rivierweg nabij de school de Schakel wordt voorzien van verkeersdrempels en waarschuwingsborden.
* In het vrij liggend fietspad aan de Zdl.Parallelweg, nabij de kruising met de Liemersallee wordt een bromfietsdrempel aangebracht.

Geprobeerd wordt alle werkzaamheden uit te voeren zonder een weg of weggedeelte geheel af te sluiten. In één enkel geval valt daar niet aan te ontkomen. Het gedeelte Klapstraat, gelegen tussen de rotonde Broeklanden en de aansluiting met 't Hoge Eind, wordt in week 28 ( 11 t/m 15 juli) gedurende (maximaal) twee dagen afgesloten voor alle verkeer voor asfalteerwerkzaamheden. Daardoor vervalt ook de lijndienst van het openbaar vervoer met daaraan de haltes Rivierweg en 't Hoge Eind. Busreizigers moeten op die dagen gebruik maken van de tijdelijke haltes aan de straat Broeklanden.

MEER SCHEIDEN MINDER AFVAL

Luierinzameling in de zomervakantie
De luiercontainers bij de peuterspeelzalen De Blokkendoos aan de Koeweide en De Speeldoos aan de Paepestraat zijn in de zomervakantie van 8 juli tot en met 21 augustus 2005 gesloten. Maandag 22 augustus kunt u bij de peuterspeelzalen weer luiers aanbieden. Wij verzoeken u in de vakantie géén luierzakken bij de peuterspeelzalen te zetten, omdat er dan geen toezicht is en de zakken met luiers uitnodigen tot vandalisme. In de vakantie kunt u met de luiers terecht bij het Kringloopbedrijf, gelegen aan Het Vergun 17 in Westervoort. Hier is een luiercontainer geplaatst zodat u uw luiers in deze periode wel kwijt kunt. De openingstijden van het Kringloopbedrijf zijn: maandag van 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag tot 16.00 uur. De luiercontainers die bij de kinderdagverblijven van de Kangoeroe staan zijn alléén bedoeld voor de ouders van de kinderen die hier naar toe gaan.

De luiers moeten in speciale witte plastic zakken worden ingeleverd. Deze zakken zitten op een rol met 10 zakken van 30 liter en zijn gratis verkrijgbaar bij de inleverpunten en bij de receptie van het gemeentehuis.

Wat is uw voordeel?
Er zijn een aantal voordelen als u babyluiers inlevert:
* U helpt mee aan een beter milieu;

* Minder afval in uw eigen container;

* Er zijn geen kosten aan verbonden.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het verwerkingsproces op www.knowaste.nl. Vragen kunt u stellen aan de medewerkers van het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. Ook kunt u terecht bij de afdeling Ruimte & Samenleving van de Gemeente Westervoort 026-3179560.

Vangnetregeling huursubsidie

De vangnetregeling is een aparte regeling (in de Huursubsidiewet) voor huurders die met een forse inkomensdaling (tenminste 20%) te maken hebben en op basis van hun gezinsinkomen over 2003 geen of minder huursubsidie ontvangen.

Om voor een "bijdrage Vangnetregeling Huursubsidie" in aanmerking te kunnen komen moet u onder andere aan de volgende voorwaarden voldoen:
* In minimaal één kalendermaand is uw, naar een jaarinkomen omgerekend, gezamenlijk inkomen (actueel jaarinkomen) aanzienlijk lager dan uw verzamelinkomen dan wel belastbaar loon over 2003. Van een aanzienlijke terugval is sprake indien het verzamelinkomen dan wel belastbaar loon van uw huishouden over 2003 minimaal 20% hoger is dan het actuele inkomen. De terugval in het inkomen kan ook zijn veroorzaakt door een wijziging in de huishoudsamenstelling.

* U bent 18 jaar of ouder.

* U moet Nederlander zijn, of rechtmatig in Nederland verblijven.
* U en al uw eventuele medebewoners staan in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) ingeschreven op het adres waarvoor u de bijdrage vangnetregeling huursubsidie aanvraagt. · U huurt een zelfstandige woonruimte.

* Uw huur en inkomen liggen onder een bepaalde grens.

Denkt u in aanmerking te komen voor bovenstaande voorziening, dan kunt u hiervoor bellen met de afdeling Publiekszaken, telefoonnummer 3179911. Op deze afdeling zijn aanvraagformulieren aanwezig en op afspraak wordt de aanvraag ingenomen.

Rampenplan en rampbestrijdingsplan LPG

Rampenplan
Elke gemeente in Nederland heeft een rampenplan. Dit plan beschrijft de organisatie en werkwijze bij rampen en zware ongevallen. De voorbereiding op eventuele zware ongevallen en rampen valt onder de verantwoordelijkheid van elke gemeente en staat onder toezicht van provincie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Iedere gemeente heeft dus de taak rampen en zware ongevallen te voorkomen en te bestrijden. In het rampenplan is de gezamenlijke inzet van gemeente, politie, brandweer en ambulancedienst geregeld.

Het rampenplan bestaat uit twee gedeelten, namelijk: Deel I Algemeen deel; de organisatie van de bestrijding van rampen en zware ongevallen; Deel II deelplannen en de uitvoering daarvan;

Deel I: Algemeen deel
Het algemeen deel van het rampenplan wordt vastgesteld door het College van Burgemeester en Wethouders. De huidige versie van dit plan is door dit college op 28 juni 2005 vastgesteld. In dit deel staat een algemeen verhaal over de organisatie en structuur. Het is de basis voor de rampenbestrijding en een meer abstract verhaal.

Deel II: Deelplannen en de uitvoering daarvan
De deelplannen, ook wel deelprocessen genoemd, worden door het college vastgesteld. Simpel gezegd zijn deze deelprocessen een praktische uitwerking van wat in Deel I staat. In totaal zijn er 29 deelprocessen. Niet al deze processen zijn een verantwoordelijkheid van de gemeente. Een aantal valt ook onder verantwoordelijkheid van brandweer, politie en de GHOR, de zogenaamde Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen. In een deelproces staat aangegeven welke zaken er moeten gebeuren en wie daar verantwoordelijk voor is. Neem bijvoorbeeld het deelproces Opvang en Verzorging. Hierin staat dat de gemeente ervoor moet zorgen dat burgers die niet in hun eigen huis kunnen verblijven om welke reden dan ook, opgevangen dienen te worden. Dit kan zijn in een multifunctioneel centrum, een sporthal of iets dergelijks. Met hulp van bijvoorbeeld Rode Kruis, GHOR en RIAGG worden mensen opgevangen en geholpen. Dit kan lichamelijke en geestelijke hulp zijn. Daarnaast zijn in de deelprocessen praktische zaken opgenomen als de inzet van personen (inclusief namen, telefoonnummers, tot welke afdeling ze behoren etc.), de locaties en benodigde hulpmiddelen. Naast het deelproces Opvang en Verzorging zijn er dus nog meer van dergelijke beschreven processen.

Rampbestrijdingsplannen LPG-stations
Op 6 juni 2005 zijn de rampbestrijdingsplannen voor de LPG-stations Texaco Het Hazeland en BP Het Ambacht, door de burgemeester van Westervoort vastgesteld. Rampbestrijdingsplannen zijn draaiboeken waarin het geheel van maatregelen is opgenomen ter bestrijding van een calamiteit bij een object, waarvan de eventuele gevolgen voorzienbaar zijn. In het rampbestrijdingsplan staat omschreven welke maatregelen moeten worden genomen voor de bestrijding van een incident op en in de omgeving van een chemische inrichting. Op deze manier zijn de gemeenten en de hulpverleningsdiensten voorbereid op een incident dat zou kunnen plaatsvinden bij een chemische inrichting. Deze plannen worden zowel bestuurlijk als operationeel geoefend, zodat bij een eventuele calamiteit adequaat kan worden opgetreden. Met de vaststelling van deze rampbestrijdingsplannen zijn de voorgaande rampbestrijdingsplannen komen te vervallen.

De Wet Rampen en Zware Ongevallen schrijft actieve informatieverstrekking door de gemeente voor ten aanzien van het rampenplan en rampbestrijdingsplannen. Derhalve worden deze plannen vanaf 6 juli 2005 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage gelegd bij de receptie van het gemeentehuis;

* alle werkdagen van 09.00 uur - 12.30 uur of op afspraak van 14.00 uur - 16.00 uur;

* op maandag op afspraak van 18.00 uur - 20.00 uur..

Voor meer informatie kunt terecht bij dhr. L. van der Vliet (026 - 3179 309).

Woninginbraak? Doe altijd aangifte!

Mira Beuk (57) kreeg onlangs de schrik van haar leven. Na een weekend op de camping keerden zij en haar echtgenoot uitgerust terug in hun huis in Arnhem. Wat bleek: er was ingebroken en een zeer dierbaar schilderij, een erfstuk, bleek te zijn verdwenen. Geëmotioneerd deed Mira aangifte. Zij liet de politie verschillende foto's zien waar zij als trotse bezitter met het schilderij op stond. De politie was blij met die informatie: daardoor kon er een duidelijke omschrijving van het schilderij gemaakt worden en dat zou enorm helpen bij de opsporing. Mira heeft geluk gehad. Na vier maanden werd het gestolen schilderij teruggevonden in België. De dader is helaas nooit opgepakt

Achteraf was Mira verbaasd over de reacties van sommige mensen: "Een paar mensen in mijn omgeving lieten mij ongevraagd weten dat zij vonden dat het geen zin had om aangifte te doen. Ze zeiden: "Mira, bespaar je een teleurstelling, de politie doet toch niks". Gelukkig heb ik me van dat soort opmerkingen niks aangetrokken. Ik ben dolblij dat ik mijn schilderij terug heb!

Beter beeld
Samen met burgers en het bedrijfsleven wil de overheid Nederland nog veiliger maken. Om de veiligheid te vergroten worden overlast en geweld op straat en criminaliteit aangepakt. U kunt ook een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door altijd aangifte te doen. Meer aangiftes en meldingen geven de politie een beter beeld van de criminaliteit in Nederland waardoor ze doelgerichter en efficiënter te werk kan gaan. Zo weet de politie bijvoorbeeld dat er een inbreker actief is in uw wijk en kan ze de dader actief en gericht opsporen. Bijvoorbeeld met behulp van DNA- of ander sporenmateriaal. Doe dus altijd aangifte! Dan kunnen criminele activiteiten beter worden voorkomen, wordt de pakkans van daders groter en maken we Nederland samen veiliger.

Tips voor een onbezorgde vakantie:
laat uw woning veilig achter Laat uw woning als u op reis gaat veilig achter om de kans dat er in uw woning ingebroken wordt te verkleinen. De volgende tips helpen u daarbij.

* Sluit ramen en deuren goed af (denk ook aan het wc-raampje en ramen of deuren van garages).

* Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten.
* Controleer hang- en sluitwerk op gebreken.
* Sluit binnendeuren en kostbaar meubilair niet af. Daarmee wordt extra schade voorkomen.

* Laat geen geld, waardevolle papieren en sieraden thuis achter. Bewaar ze bijvoorbeeld in de kluis bij de bank.
* Doe tijdschakelaars op lampen en/of op de radio. Zo lijkt het net of er iemand thuis is.

* Laat nooit duidelijk merken dat u weg bent. Dus geen briefjes op de deur en touwtjes uit de brievenbus. Laat de overgordijnen open en laat de planten gewoon voor de ramen staan.
* Laat ook niet via uw antwoordapparaat merken dat u op vakantie bent!

* Laat de brievenbus regelmatig legen en de post op een plek neerleggen die van buitenaf niet zichtbaar is.
* Zet ladders, vuilcontainers en andere dingen waar op kan worden geklommen weg

* Registreer en merk uw eigendommen (vermeld postcode en huisnummer).

* Vraag buren, kennissen of familie een oogje in het zeil te houden.
* Parkeer eventueel de (2e) auto van de buren op uw oprit.
* Als u bij u in de buurt iets verdachts ziet, bel dan de politie. Noteer als het kan kentekens en andere bijzondere kenmerken.
* U kunt inbrekers vóór zijn door uw woning aan te (laten) passen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen®. Voor meer informatie bezoekt u de website www.politiekeurmerk.nl U kunt ook contact opnemen met de politie of een erkend Politiekeurmerk Veilig Wonen® bedrijf in uw buurt.

* En mocht u onverhoopt toch het slachtoffer worden van woninginbraak, doe dan altijd aangifte!

Hoe doe ik aangifte

Persoonlijk
U kunt naar het politiebureau gaan om persoonlijk aangifte te doen of een melding te maken. Dit kan in alle gevallen.

Via internet
Een nieuwe en snelle manier om aangifte te doen is aangifte via internet (www.politie.nl). Dit kunt u doen bij kleine misdrijven waarbij het niet waarschijnlijk is dat de dader kan worden opgespoord maar waarbij wél een proces-verbaal nodig is (bijvoorbeeld een verzekeringsclaim). Denk aan diefstal (uit/vanaf een auto, van een fiets, of van een bromfiets), winkeldiefstal, of vernieling (bijvoorbeeld van een auto of een goed).

Telefonisch
0900 - 8844: dit nummer kunt u gebruiken voor alle informatie. Bij enkele korpsen is het nu al mogelijk om telefonisch aangifte te doen. Vanaf 2006 zal dat mogelijk zijn in alle politieregio's.

Aangifte doen
U kunt aangifte doen in alle gevallen waarin u slachtoffer bent.

Melden
U kunt verdachte zaken of misdrijven altijd melden, ook zaken waar u zelf niet bij betrokken bent. Bel dan 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Kijk voor meer informatie over veilig wonen op www.politie.nl Over het belang van aangifte doen en maatregelen die de overheid neemt om Nederland veiliger te maken: www.nederlandveilig.nl