Gemeente Zwolle

Kunstgras kan capaciteits- en kwaliteitsproblemen oplossen

De aanleg van kunstgrasvelden biedt een oplossing voor zowel de capaciteits- als kwaliteitsproblemen van de sportvelden in Zwolle. Deze conclusie trekt het college van B&W op basis van twee studies naar nut en noodzaak van aanleg van kunstgrasvelden. Het ontbreekt de gemeente echter aan financiële middelen om de kunstgrasvelden aan te leggen. Fasering is noodzakelijk. Het college zal voorstellen voor de financiering opnemen in de gemeentebegroting voor 2006.

Het college acht het van belang dat sportverenigingen krachtige organisaties moeten zijn die enerzijds moeten kunnen groeien en anderzijds in staat zijn om hun accommodatie nog beter te kunnen gebruiken. Hierdoor kunnen zij bijdragen aan maatschappelijke doeleinden als sociale cohesie, integratie, gezondheid, bestrijding van achterstanden, het bijbrengen van normen en waarden etc. Door groei van het aantal (voetbal)verenigingen en door het intensieve multifunctionele gebruik van de gemeentelijke accommodaties is een capaciteits- en kwaliteitsprobleem ontstaan op een aantal sportparken. Capaciteitsuitbreiding in de zin van aanleg van meer sportvelden is geen optie. Vervanging van natuurgras door kunstgras biedt echter de mogelijkheid om intensiever gebruik te maken van de bestaande velden.

Prioritering
Op basis van de Nota sportaccommodatiebeleid Zwolle en twee studies ("Kunstgras op de Zwolse veldsportcomplexen" en "Sport in Beeld; quickscan sportaccommodaties gemeente Zwolle")" is een prioritering aangegeven voor de aanleg van kunstgrasvelden.
Sportpark Jo van Marle ? thuisbasis van Z.A.C. en de Zwolse Boys ? heeft de hoogste prioriteit. Ook voetbalvereniging H.T.C. die gebruik maakt van sportpark Pelikaan en voetbalvereniging W.V.F. die op sportpark Weidesteen speelt, hebben te kampen met capaciteitsproblemen en krijgen daarom hoge prioriteit.
Minder prioriteit hebben sportpark Vegtlust en sportpark Windesheim, al zou aanleg van een kunstgrasveld op deze sportparken wel wenselijk zijn.

Financiën
Binnen de bestaande sportbudgetten zijn er weinig tot géén mogelijkheden om de kosten van aanleg van kunstgrasvelden te dekken. Wel zijn er mogelijkheden aanwezig binnen een breder gemeentelijk financieel kader. Voorstellen hiertoe worden meegenomen in de begroting voor 2006.


---