Gemeente Zwolle

Vraag vrijwilligersorganisaties staat centraal
Actieprogramma Vrijwilligerswerk 2006-2009 vastgesteld

De vraag van vrijwilligersorganisaties staat centraal in het concept actieprogramma Vrijwilligerswerk 2006-2009 van de gemeente Zwolle. Dat heeft het college van B&W vandaag besloten. De gemeente kiest er daarom voor in het voorlopige actieprogramma in te zetten op drie prioriteiten om zo het vrijwilligerswerk te ondersteunen.
Ten eerste zet het college in op ondersteuning van en serviceverlening aan vrijwilligersorganisaties. Een belangrijk aandachtspunt bij de ondersteuning aan deze organisaties is wet- en regelgeving. Ten tweede staat mantelzorg en vrijwilligerwerk in welzijn en zorg hoog op de prioriteitenlijst. Geconstateerd wordt dat er grenzen zijn aan de inzet van mensen bij het verzorgen van bijvoorbeeld zieke familieleden. Ondersteuning door vrijwilligers die wel professioneel begeleid worden is hierbij gewenst.
Ten derde zet het college in op een betere gemeentelijke dienstverlening aan vrijwilligersorganisaties. De gemeente wil hierbij bijvoorbeeld de administratieve lasten verminderen voor de vrijwilligersorganisaties bij de aanvraag van kleine subsidies en er komt een loketfunctie voor subsidies. Het vrijwilligersbeleid wordt nu ter inzage gelegd voor alle vrijwilligersorganisaties, zodat in het najaar het definitieve actieprogramma vastgesteld kan worden.

In het kader van de Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk (TSV) 2001-2004 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de gemeente onderzoek gedaan en is in debat gegaan met vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in Zwolle om zo een gedegen actieprogramma te maken voor het vrijwilligerswerk in de stad. Het actieprogramma vrijwilligerswerk 2006-2009 'Ruimte voor Vrijwilligerswerk' is ook in overleg met onder andere de Vrijwilligerscentrale Zwolle en Sport Service Zwolle tot stand gekomen.

Ondersteuning
Uit het onderzoek, maar ook uit de projecten in het kader van de TSV-regeling en de vrijwilligersdebatten blijkt dat vrijwilligersorganisaties behoefte hebben aan daadwerkelijke ondersteuning. Dan kan het gaan om het werven van fondsen en vrijwilligers en om ondersteuning van het bestuur. Ook Sport Service Zwolle en de Vrijwilligerscentrale Zwolle merken een toename in de ondersteuningsvragen. Deze twee organisaties zijn dan ook de aangewezen instanties om vrijwilligersorganisaties daadwerkelijk te ondersteunen. De gemeente gaat in de uitvoeringsovereenkomst van de Vrijwilligerscentrale Zwolle trachten meer ruimte te creëren voor het door de Vrijwilligerscentrale opgerichte Steunpunt Vrijwilligerswerk.


---