Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws

Veel regen in West-Europa

Zware buien met veel onweer zorgen de laatste dagen in grote delen van West-Europa voor veel wateroverlast. Onderstaand kaartje toont de hoevelheden van de laatste drie dagen van een aantal weerstations. In België viel de afgelopen drie dagen plaatselijk meer dan 100 mm. In het westen van ons land viel op maandagochtend op verschillende plaatsen 40 tot 80 mm. Biervliet kreeg zelfs 81,4 mm, Cadzand 78,0 en Philippine 75,2 mm.

Daarna trokken de buien vergezeld van wolkbreuken, onweer en windstoten over het hele land. De Bilt kreeg op 4 juli rond het middaguur 33 mm waarvan 12 mm in tien minuten, een intensiteit die 's ochtends ook in Vlissingen was gemeten. Van de neerslagstations meldden Westkapelle en Kolhorn (Noord-Holland) met 44 mm de grootste aftappingen. In het noorden van het ondervond met name de pleziervaart door de windstoten veel last van het weer. Op Terschelling is zelfs een windhoos waargenomen. In Andel, tussen 's Hertogenbosch en Gorinchem, viel in de nacht van 29 op 30 juni in enkele uren 113 mm, in Gorinchem en Cabauw resp 80 en 76 mm. Daags daarop viel in Brabant en Friesland viel op enkele plaatsen 40 tot 50 mm. (actueel weerpraatje)/ nader verklaard/ rolwolken in beeld)

Meer kaartjes KNMI-waarnemingen klik hier.

Rolwolken en hoosachtige verschijnselen

Voorafgaand aan de actieve buienlijn die maandag 4 juli over ons land trok zijn op verschillende plaatsen rolwolken waargenomen. Rolwolken ontstaan bij snel verplaatsende en zware onweersbuien waarbij de warme lucht aan de voorkant van het torenhoge wolkcomplex sterk stijgt terwijl op meer dan 10 kilometer hoogte in de buienwolk die er achter zit, koude luchtmassa's omlaag storten. Een rolwolk wordt vergezeld door enorme en plotselinge windstoten van soms 100 tot 150 kilometer per uur. Het is een voorkeursplaats voor windhozen, maar vaak blijft het bij een begin van hoosvorming in de lucht. Journalist en fotograaf Jan Karel Lameer was op Terschelling getuige van een hoos, die over de dorpen Hoorn, Lies en Formerum trok. Er gingen enkele zware bomen om en enkele huizen en auto's werden (licht) beschadigd.

Rolwolk boven Ameland op 4 juli 2005 (foto: Martha Appelman, Hollum, Ameland)

Links: Samengesteld radarbeeld met neerslagsom tussen 23 uur woensdagavond 29 juni en 2 uur 's nachts.

Onder: Waargenomen neerslag door KNMI-radar, woensdagavond 29 juni tussen 20:00 en 23:00 uur (lok. tijd).

Meer neerslag in warmer klimaat
Neerslag hangt samen met de temperatuur en in een warmer klimaat van de toekomst kunnen grotere hoeveelheden neerslag vaker voorkomen. Klimaatonderzoekers gaan ervan uit dat de wereldgemiddelde neerslag in het midden van de volgende eeuw met enkele procenten zal toenemen. De relatief grootste toename wordt op noordelijke breedten verwacht, vooral in de winter. Ook in Nederland gaan we uit van een toename van de neerslag in de winter, dit gaat samen met meer regen per dag. In de zomer zal, door de hogere temperatuur, de regen buiiger van karakter worden en kan er ook meer in korte tijd vallen.

Nader verklaard:
Wolkbreuken
Zware regen
Zwaar onweer
Bliksemgevaar
Rolwolken in beeld
Windhoos

Laatste wijziging: 6 juli 2005

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI