Gemeente Hoorn


Home >

Hoornse politie van start met biketeam

Persbericht d.d.: 6 juli 2005

Tien speciaal getrainde medewerkers van de politie gaan op de fiets surveilleren. Zij stappen niet op een statige dienstfiets, maar maken gebruik van sportieve ATB-fietsen, eigentijdse uniformen en helmen. In het kader van het beleidsspeerpunt "Schoon, heel en veilig" ondersteunt de gemeente Hoorn het project door de kosten van aanschaf van 4 van de benodigde fietsen voor zijn rekening te nemen. Burgemeester Van Veldhuizen en wethouder Van Weel gingen op 6 juli naar de Roode Steen om de fietsen persoonlijk te overhandigen.

Burgmeester Van Velkdhuizen en wethouder Van Weel arriveren op de Roode Steen

In diverse politiekorpsen in Nederland wordt al gewerkt met fiets- of biketeams. Surveillerende politiemedewerkers kunnen zich in drukke stedelijke gebieden sneller met een tweewieler verplaatsen dan per auto of te voet. Ook leggen politieagenten op de fiets sneller en gemakkelijker contact met het publiek. Ervaring wijst uit dat biketeams een efficiënt instrument zijn in de aanpak van veelvoorkomende criminaliteit, zoals drugshandel, vernielingen, overlast door hanggroepen, ongeregeldheden tijdens het uitgaansleven, fietsendiefstal e.d.
Felicitaties voor de leden van het biketeam

Het Hoornse biketeam wordt ingezet op plekken en momenten waarop laagdrempelig politietoezicht een toegevoegde waarde heeft of autosurveillance zelfs niet mogelijk is. Het team richt zich met name op preventief toezicht, maar kan ook reageren op meldingen en verzoeken om hulp:

* tijdens de koopavonden in de binnenstad en winkelcentrum De Huesmolen

* in het Julianapark en de havens (zomerperiode)
* bij evenementen zoals de kermis en Lappendag
* op plekken waar jongeren rondhangen
* bij speciale projecten zoals de aanpak van drugsdealers
* bij verkeerscontroles, zoals acties tegen fietsen op het Grote Noord.

Burgemeester Van Veldhuizen wenst het biketeam succes.

Op woensdag 6 juli presenteerde de politie het biketeam op de Roode Steen. Nederlands kampioen mountainbiken Patrick Smits gaf een spectaculair staaltje van zijn kunsten weg.
---

Laatste wijziging deze pagina: 6 juli 2005