Gemeente Harlingen

Schuttingen plaatsen?
6-7-2005
Wilt u geen inkijk en graag vrij zitten in uw tuin of vindt u dat uw terrein duidelijk moet worden afgebakend, dan heeft u de mogelijkheid om u erf af te sluiten, bijvoorbeeld met een schutting. U mag zonder bouwvergunning een schutting plaatsen indien:


* deze niet hoger is dan 1 meter, of

* niet hoger dan 2 meter mits

1. op een erf of terrein waarop reeds een gebouw staat

2. meer dan 1 meter achter de voorgevelrooilijn
3. meer dan 1 meter van de weg op het openbare groen.

Een uitzondering vormt hierop het plaatsen van schuttingen in het beschermde stadsgezicht van Harlingen of bij een monument. In deze situaties dient u altijd een lichte bouwvergunning aan te vragen. Staat uw woning op een straathoek dan dient u rekening te houden met twee gevelrooilijnen en mag de schutting aan de zijkant van de woning ook niet hoger zijn dan 1 meter. Uiteraard heeft u voor het plaatsen van een schutting op de perceelsgrens de toestemming van uw buren nodig.

Voor schuttingen die hiervan afwijken heeft u een lichte bouwvergunning nodig. Deze vergunning verleent de gemeente alleen indien de schutting voldoet aan redelijke eisen van welstand. Een gesloten afscheiding van maximaal 2 meter hoog voor de voorgevel van de woning of bij hoeklokatie langs een zijgevel van een woning voldoet o.i. niet aan deze redelijke eis van welstand en zal dus geweigerd worden.
In deze situaties kan gekozen worden voor een gesloten gedeelte van 1 meter hoog en daarboven een open constructie van gaas o.i.d. Voorts dient de afscheiding vrij van de perceelsgrens (minimaal 50 cm) te worden geplaatst zodanig dat een opgaande begroeiing kan worden aangebracht.

Informatie
Neem voor meer informatie contact op met Bouw- en woningtoezicht, tel. 0517 49 22 71