Gemeente Den Haag

juli 2005
College stemt in met herziene beleidsplan Haagse Groen (6 juli)

Het college van B&W stemde op 21 juni 2005 in met het nieuwe beleidsplan voor het Haagse groen 'Groen kleurt de stad' 2005-2015. Het plan is in de inspraak goed ontvangen. "Uit de reacties spreekt veel waardering. Mensen zijn tevreden over de manier waarop de nota, in samenspraak met belanghebbenden, tot stand is gekomen", aldus wethouder Wilbert Stolte van Stadsbeheer.

Ambities
Groen draagt bij aan de kwaliteit van een stad en hoe mensen hun omgeving beleven. Behoud van groen en straatbomen staat daardoor bij veel Hagenaars hoog genoteerd. Het gemeentebestuur heeft een'Stedelijke Groene Hoofdstructuur' aangewezen. Daarmee is duidelijk gemaakt welke groengebieden een stedelijke functie vervullen en waar in de komende jaren gaat worden ingezet op verdere versterking hiervan. Belangrijke schakels zijn de Vliet- en Zwethzone en de recreatiegebieden die als een groene buffer dienen tussen stad en gebieden als Midden Delfland en het Groene Hart. In het nieuwe Beleidsplan is ook veel aandacht voor het groen dicht bij huis; vooral op het gebied van veiligheid en toegankelijkheid. Voor-beelden uit het verleden zijn o.a. de gewijzigde herinrichting van het Oranjeplein en het Huygenspark.

Betrokkenheid
De tijd verandert, de stad verandert en de Haagse bevolking verandert. Door inrichting en beheer van groenvoorzieningen af te stemmen op deze veranderingen zal de waardering voor het groen toenemen. Groen moet de gebruiker een gevoel geven van ontspanning, rust en bewondering. Om mensen meer bij inrichting en beheer van het groen te betrekken, kan een zogenoemd beheerplatform opgericht worden. Dit is een overlegstructuur voor concrete projecten waarin belangenorganisaties vertegenwoordigd zijn.
Voorbeelden hiervan zijn Beheerplatforms o.a. voor het Zuiderpark en Begeleidinggroepen voor de realisatie van de beleidsplannen op bijvoorbeeld de landgoederen Clingendael en Oosterbeek. Ook de keuze om niet-gemeentelijke partijen intensiever te betrekken bij het beheer van het groen kan betrokkenheid en kwaliteit ten goede komen.

Financiën
De belangrijkste financieringsbronnen voor onderhoud, kwaliteitsverbetering en herinrichting van groen zijn de gemeentelijke Programmabegroting en het Grote Stedenbeleid van de Rijksoverheid. Daarnaast maakt de gemeente gebruik van subsidies uit o.a. de rijksregeling voor Natuurbeheer.

Meer informatie staat op www.denhaag.nl/beleidsplangroen