Gemeente Wageningen

Wat komt er in de plaats van het traditionele defilé?

Gemeente doet oproep om ideeën aan te leveren

De gemeente Wageningen gaat de bevolking vragen om ideeën aan te leveren voor de vervanging van het traditionele defilé op 5 mei. Dit doet zij via een oproep in het huis-aan-huisblad Stad Wageningen. Het college van burgemeester en wethouders zal de uitvoerbaarheid van de ideeën beoordelen. Dit gebeurt in nauw overleg met het Comité 4/5 Mei en het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties (NCHC).

Aandragen van ideeën kan op twee manieren: per brief aan het college van burgemeester en wethouders of per mail naar 4en5mei@wageningen.nl. Ideeën moeten uiterlijk 15 augustus a.s. binnen zijn. Meer informatie is verkrijgbaar bij de heer W. Drijver, hoofd afdeling Algemene en Personele Zaken, tel.: 0317 - 492 510.

Volgend jaar zal Wageningen als Stad der Bevrijding als vanouds de Bevrijding herdenken en vieren op 4 en 5 mei. Zonder het traditionele defilé weliswaar, maar niet minder indrukwekkend. Alle andere vertrouwde programmaonderdelen blijven immers overeind staan. Zoals de ontsteking van het Bevrijdingsvuur op 4 mei, de vuurloop, het ochtendsymposium, de kranslegging bij het Bevrijdingsmonument, de Herdenkingsdienst in de Johannes de Doperkerk en het Bevrijdingsfestival. Achter de schermen is de gemeente volop bezig om ervoor te zorgen dat er een passende vervanging voor het traditionele defilé komt.

De betrokkenheid van de Wageningers bij 4 en 5 Mei is inmiddels legendarisch. Dit blijkt alleen al uit het grote aantal vrijwilligers waar elk jaar op gerekend kan worden. En niet te vergeten de meer dan gastvrije ontvangst die de defilanten elk jaar ten deel viel. De gemeente gaat er dan ook vanuit dat er talloze goede ideeën leven in de Wageningse samenleving. Ideeën die op een groot draagvlak kunnen rekenen bovendien.
Na ruim 60 jaar lijkt vrijheid misschien wel heel normaal, maar het is de kunst om dit thema levend te houden. Wageningen heeft daarin een verantwoordelijkheid en neemt deze ook. In het verleden is in Wageningen de vrede getekend en Wageningen heeft en voelt de verplichting om op deze historische plek het belang van vrijheid en vrede te blijven benadrukken.