Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

06-07-2005

Prestatie-indicatoren meten kwaliteit van zorg

Het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV) heeft prestatie-indicatoren ontwikkeld om de zorgkwaliteit in verpleeg- en verzorgingshuizen te meten en te verbeteren.Er zijn indicatoren gemaakt voor persoonlijke verzorging, het zorgplan, decubitus, valpreventie en medicatievoorziening. Het project is uitgevoerd in opdracht van de Algemene Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV).

Met de indicatoren kunnen verpleegkundigen en verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen de kwaliteit van zorg meten. De resultaten van de metingen geven een indicatie voor mogelijke verbeteringen. De nadruk ligt dan ook op de interne toepassing van prestatie-indicatoren en het gebruik ervan in verbetertrajecten. Het LEVV heeft zowel structuur-, proces- als uitkomstindicatoren ontwikkeld, zodat beroepsbeoefenaren het gehele zorgproces in kaart kunnen brengen.

De indicatoren zijn onderdeel van de normen voor verantwoorde zorg die Arcares, AVVV, LOC, NVVA en Sting onlangs hebben aangeboden aan staatssecretaris Ross van VWS.

Deelnemers praktijktoets gezocht
De laatste fase van het project zal nog worden uitgevoerd. In deze fase zal een beperkt aantal verpleegkundigen en verzorgenden de indicatoren in de praktijk uittesten (praktijktoets). Zij beoordelen de toepasbaarheid van de indicatoren en de daaraan gekoppelde registratie. Het LEVV zoekt hiervoor instellingen die één of meerdere indicatorensets willen uittesten. Bent u geïnteresseerd, dan kunt u contact opnemen met Els Bruijnen via e.bruijning@levv.nl of T. (030) 291 90 39. Zij zal u dan een informatie- en een aanmeldingsformulier toezenden.

Instrumenten downloaden
De indicatoren zijn in concept reeds te downloaden op de website van het LEVV en de AVVV. Hier is ook de beschrijving en evaluatie van het ontwikkelproces in te zien. Wilt u meer informatie, neem dan contact op met Else Poot via e.poot@levv.nl, T. (030) 291 90 39 of Francis Bolle via f.bolle@avvv.nl, T. (030) 291 90 50.

* Prestatie indicatoren voor verpleegkundigen en verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen : beschrijving en evaluatie van het ontwikkelproces (pdf / 161 kB) / Poot, E.M., Bennema-Broos, M., Heijnen-Kaales, Y. - Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV): Utrecht, juni 2005.

* Prestatie indicatoren voor verpleegkundigen en verzorgenden in verpleeg- en verzorgingshuizen (pdf / 344 kB) / Poot, E.M., Bennema-Broos, M., Heijnen-Kaales, Y. - Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV): Utrecht, juni 2005.