Provincie Zuid-Holland

Provincie steunt kansrijke projecten op het gebied van kenniseconomie

De provincie geeft in totaal ruim ¤ 466.000,- subsidie aan vijf projecten die de kenniseconomie in Zuid-Holland versterken. Met deze steun geeft de provincie een extra impuls aan kansrijke projecten die bijdragen aan economische groei en werkgelegenheid.

Het gaat om projecten op het gebied van proces- en petrochemie, transport en logistiek, glastuinbouw en life sciences. Daarnaast wordt ook een project ondersteund dat de aansluiting bevordert tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Gedeputeerde Asje van Dijk: "Kennisintensieve bedrijvigheid is van vitaal belang voor de toekomst van onze provincie. Het heeft een sterke concurrentiepositie, rendeert goed, is milieuvriendelijk en vergt meestal weinig ruimte. De provincie Zuid-Holland werkt samen met andere overheden, het bedrijfsleven en onderwijs- en onderzoeksinstellingen, zodat innovatie in onze provincie maximale kansen krijgt."

Een deel van het bedrag wordt gebruikt voor onderzoek naar de verschillende goederenstromen binnen het Haven-Industriële Complex van Rijnmond. Doel is om nader uit te zoeken, welke combinaties nog gemaakt kunnen worden tussen de verschillende goederenstromen, waardoor bijvoorbeeld chemische restanten van een bedrijf door een ander bedrijf als grondstof kunnen worden gebruikt. Het onderzoek wordt in gang gezet door Deltalinqs, belangenbehartiger van plusminus 600 bedrijven in Mainport Rotterdam. De kennis die met dit onderzoek wordt opgedaan, moet leiden tot nieuwe bedrijvigheid en een betere samenwerking tussen alle betrokken partijen.

Vanderzande Flor partners wil met de subsidie onderzoek doen naar de mogelijkheid van een informatiesysteem waarmee transportopdrachten, planinformatie en beschikbare capaciteit tussen vervoerders worden uitgewisseld. Zo kunnen de ritten efficiënt en effectief worden verdeeld over verschillende bedrijven en deelvrachten gebundeld tot volle ladingen.

LTO Groeiservice gaat met financiële steun van de provincie een inventarisatie maken van beschikbare en nog ontbrekende kennis over de effecten van de kleur van het groeilicht op de groei van gewassen. Daarnaast zal LTO een programma van eisen opstellen voor een duurzame inzet van licht in de tuinbouw. West-Holland Foreign Investment Agency gaat met de provinciale subsidie de kennis op gebied van life sciences/genomics in Zuid-Holland promoten. De bedoeling is om zo'n drie tot vijf internationale life science bedrijven aan te trekken, die gebruik kunnen maken van deze kennis.

De Esloo Onderwijsgroep tenslotte, ontvangt subsidie om het onderwijs van deze mbo-onderwijsinstelling beter aan te laten sluiten op de vaardigheden waar het bedrijfsleven naar vraagt."Projecten als deze laten zien dat instellingen en ondernemers in onze provincie hard werken aan innovatieve bedrijvigheid en de voorwaarden die hiervoor nodig zijn," aldus gedeputeerde Van Dijk.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22