Dienstenbond CNV

Overleg Sociaal Plan Portegies van 5 juli
06-07-2005

Na de ledenvergadering van gisteravond zijn we meteen met A.S. Watson om tafel gaan zitten om verder te praten over een Sociaal Plan voor de medewerkers van Portegies die nu in het distributiecentrum of het hoofdkantoor werkzaam zijn. Zoals beloofd, brengen wij u nu (zo snel als mogelijk) van op de hoogte wat daar uitgekomen is.

Wij hebben uiteraard eerst uw aandachtspunten ingebracht in de onderhandelingen. Dus de zaken die u had aangebracht tijdens de ledenvergadering.

Deze waren:

* Herplaatsing naar winkels enkel op basis van vrijwilligheid
* Een begeleidingsperiode (periode om te solliciteren met behoud van loon)

* Een 55+-regeling

De reactie daarop was als volgt:

* A.S. Watson wil niet meewerken aan herplaatsing naar de winkels enkel op basis van vrijwilligheid. Als een functie in de winkel passend is, moet een medewerker deze ook accepteren. Wij hebben er verder over gesproken wanneer een functie als passend kan worden aangemerkt. De leidraad daarvoor mag wat ons betreft niet alleen de 10% loonmarge zijn. A.S. Watson heeft dit ook bevestigd. We moeten nog kijken naar een goed omschrijving van passende functie maar duidelijk is dat ook werk- en denkniveau, opleiding, ervaring etc. etc. een rol spelen. A.S. Watson heeft aangegeven dat ongeveer voor 15 mensen geldt dat zij binnen de 10% loonmarge zitten. Deze mensen kunnen als het goed is dus een aanbod verwachten. Of de functie dan ook als passend moet worden beschouwd hangt ook van de andere criteria af (opleiding, ervaring etc.) Als u het dus niet eens bent met een aangeboden functie is het dus nog mogelijk om bezwaar aan te tekenen (en uiteindelijk de functie te weigeren) als niet aan de overige criteria wordt voldaan.

Verder hebben wij kritiek geuit op de 10%-loonmarge omdat dit mensen met hogere salarissen uitsluit. In feite kan je dan voorbij gaan aan het last in, first out principe. Immers, iemand die langer in dienst is, heeft over het algemeen een hoger loon. Langere dienstverbanden komen dus haast automatisch boven die 10% grens uit en zouden dus niets aangeboden krijgen? Op deze wijze mag de wet niet worden omzeild. Wat ons betreft moet er dus een beter criterium komen dan de 10%-marge. Dat is overigens geen gemakkelijke daar met name het personeel van het hoofdkantoor niet goed te vergelijken is met de functieschalen die voor de drogisterijen bepalend zijn. Hier wordt dus nog over gesproken.

* A.S. Watson denkt er nu over na om voor de 55+-ers een regeling af te spreken. Dit betekent overigens niet dat mensen dan na hun 55ste niet meer hoeven te werken. Deze mensen zullen naar alle waarschijnlijkheid een functie krijgen aangeboden. Wij moeten nog wel afspraken maken over wat voor een functie dan passend is en hoe er met het salaris wordt omgegaan. Wat ons betreft dient het loon voor deze mensen tenminste gelijk te blijven. Kortom, net zo behandelen als het winkelpersoneel. A.S. Watson heeft daar problemen mee omdat sommige mensen wel 30% meer verdienen. Ook op dit punt hebben we dus nog geen akkoord bereikt maar we maken wel stappen.


* Tot slot, de begeleidingsperiode. Hier valt nu zeker over te praten. Wat mogelijk is, is dat medewerkers een minimum krijgen van drie maanden begeleiding en een maximum van 6 maanden begeleiding. Het minimale is tenminste de opzegtermijn (je kan er dus nooit op achteruit gaan). Bepalend of er sprake is van 3 maanden of 4, 5 of 6 maanden begeleiding is de leeftijd en de lengte van het dienstverband. Hoe het precies wordt ingevuld, moet dus ook nog geregeld worden.

Wat is er nu concreet voor het vervolg afgesproken? Ook A.S. Watson moet de onderhandelingspunten intern bespreken. Vervolgens kunnen wij pas doorgaan met het gesprek. Er is nu een vervolgafspraak gemaakt voor aanstaande maandag 11 juli om 16.00. Ik ga ervan uit dat wij u kort daarna kunnen informeren en dat we dan ook een verhaal hebben dat we ter stemming aan u voor kunnen leggen.

Heeft u in de tussentijd nog vragen? Dan kunt u contact met mij (Neoletta Poelgeest) opnemen. Tel: 035-6460580 of mail naar n.poelgeest@cnvdibo.nl