Dienstenbond CNV

Principe Akkoord NAU CAO 2005
06-07-2005

Na een tweetal onderhandelingsrondes kan ik u melden dat de CNV Dienstenbond een principe akkoord heeft bereikt met de directie van de NAU voor een nieuwe CAO 2005.

Er is een principe akkoord bereikt omdat de CNV Dienstenbond van mening is dat het onderhandelingsresultaat in voldoende mate tegemoet komt aan onze voorstellen. De term "principe akkoord" betekent bovendien dat wij van mening zijn dat het resultaat het maximaal haalbare is dat met onderhandelen kan worden bereikt op dit moment. We leggen het principe akkoord met een positief advies aan u voor.

Uiteindelijk dient u, als lid van de CNV Dienstenbond, echter te beslissen of het principe akkoord ook uw nieuwe CAO wordt. Wordt er voldoende tegemoet gekomen aan de voorstellen die we met elkaar hebben vastgesteld? Die vraag moet beantwoord worden in een ledenvergadering, waar over het principe akkoord gediscussieerd en gestemd kan worden. Uiteraard is er gelegenheid voor een uitgebreide toelichting op het akkoord.

De ledenvergadering zal worden gehouden op maandag 18 juli om 20.00 uur in Hotel Van der Valk, Balkenweg 1 te Assen.

Ik hoop u dan te kunnen ontmoeten.

Het principe akkoord op hoofdlijnen:


1] Looptijd
Van 1 juli 2005 tot en met 31 december 2005


2] Beloning
Een structurele loonsverhoging van 1% per 1 juli 2005


3] Levensloop
Er wordt een werkgroep ingesteld die zich zal bezig houden met de vormgeving van de levensloopregeling. Per 1 januari 2006 zal een levensloopregeling worden aangeboden.


4] Eerste en tweede ziektejaar

* In het eerste ziektejaar zal de werkgever 100% van het loon doorbetalen (tegen 90% nu). In het tweede ziektejaar wordt in principe 70% doorbetaald.

* In het tweede ziektejaar wordt een aanvulling betaald op die 70% van ten hoogste 30% van het loon bij werken. De aanvulling is afhankelijk van de mate waarin een zieke werknemer, al dan niet op therapeutische basis werkzaam is. Werkt een medewerker 20% van de normale arbeidstijd, dan bedraagt de aanvulling 20% van de maximale aanvulling van 30%, wordt 40% gewerkt dan is dat 40% van de maximale aanvulling van 30%, etc.

* Indien fiscaal mogelijk, wordt de pensioenopbouw gedurende beide ziektejaren ongewijzigd voortgezet.

* Als de Arbo-arts vaststelt dat een medewerker duurzaam en volledig arbeidsongeschikt is, dan zal het tweede ziektejaar de volledige aanvulling van 30% worden toegekend.


5] Vakbondscontributie in CAO à la carte
Leden van de CNV Dienstenbond worden in de gelegenheid gesteld om over 2004 alsnog het fiscale voordeel op de vakbondscontributie te realiseren. Voor 2005 wordt eveneens die mogelijkheid geboden. Op het intranet kan een formulier worden gedownload, dat na invulling, kan worden ingeleverd bij de financiële administratie, waarna vergoeding kan plaatsvinden.


6] Nieuwe Zorgstelsel
Gedurende 2005 zal een werkgroep rapporteren over de gevolgen van de invoering van het nieuwe zorgstelsel. Die gevolgen zullen worden betrokken bij de CAO onderhandelingen voor 2006. De mogelijkheden van een collectieve ziektekostenverzekering zullen in dit kader eveneens onder de loep worden genomen.


7] Loongebouw
Nu er een traject in gang is gezet om tot een actueel en passend functiegebouw voor de NAU te komen, zullen er gesprekken plaatsvinden over de koppeling van het functiebouw aan een nieuw loongebouw. Het ontwikkelen van een nieuw loongebouw zal in overleg tussen partijen plaatsvinden. De uitgangspunten worden in deze CAO periode vastgelegd. Partijen hebben uitgesproken dat het loongebouw controleerbaar marktconform dient te zijn.


8] Ontwikkelingsassessment
Medewerkers die minimaal 5 jaar in dienst zijn, zal (op basis van vrijwilligheid) een ontwikkelingsassessment worden aangeboden. Zowel de leidinggevende als de medewerker zijn verantwoordelijk voor uitvoering van de daarin vastgelegde adviezen en activiteiten.


9] Functiegericht personeelsbeleid
Gedurende de looptijd van de CAO wordt inhoud gegeven aan beleid dat gericht is op de arbeidsvoorwaardelijke gevolgen van overplaatsing naar een lager gepositioneerde functie in het loongebouw.


10] Opzegtermijnen
De opzegtermijnen in de individuele arbeidsovereenkomsten worden gewijzigd in de wettelijke opzegtermijnen.