Vlaamse overheid

persmededeling van het kabinet van minister geert bourgeois vlaams

Minister van bestuurszaken, buitenlands beleid, media en toerisme 6 juli 2005

Voetbal op de regionale televisieomroepen

Op 8 juni 2005 werd in het Vlaams parlement een motie aangenomen, waarin het Vlaams Parlement zijn bezorgdheid uitdrukt inzake de regionale omroepen en het uitzenden van 2° klassevoetbal na de toekenning van het nieuwe voetbalcontract. Het Vlaams Parlement vroeg in deze motie aan de Vlaamse Regering om te bemiddelen tussen de regionale omroepen en de rechtenhouders van het tweedeklassevoetbal, opdat deze omroepen ook tijdens de volgende seizoenen nog beelden van de wedstrijden uit tweede klasse op zondag kunnen uitzenden.

Minister Bourgeois was intussen echter al eerder aan de slag gegaan door de betrokken partijen Belgacom, VRT en de overkoepelende organisatie van de regionale televisieomroepen (NORTV) samen te brengen. De besprekingen leidden alvast tot twee concrete afspraken:


1. De regionale televisieomroepen kunnen, na afspraak met de betrokken voetbalclubs, de 10 live wedstrijden uit de reguliere 2de klassecompetitie waarop Belgacom de rechten heeft, zonder enige beperking uitzenden. De productie hiervan is voor rekening van de regionale omroepen.

2. Voor samenvattingen van de wedstrijden uit de 2de klassecompetitie zullen de VRT en de regionale televisieomroepen met gesloten beurs, beelden uitwisselen. Alle betrokken omroepen kunnen deze beelden op het door henzelf gekozen tijdstip.

Over de eindronde in tweede klasse, alsook over de 1ste klassecompetitie worden nog besprekingen gevoerd. Op korte termijn kunnen hiervan resultaten verwacht worden. Alleszins blijft de 'vrije nieuwsgaring', zoals vervat in de Vlaamse mediadecreten, van toepassing. Minister Bourgeois is alvast tevreden over de constructieve opstelling van zowel de VRT, als van Belgacom en de regionale omroepen.

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be