GroenLinks

Europarlement: geen tweede akkoord passagiersgegevens vóór uitspraak Hof

6 juli 2005

Het Europarlement stemt waarschijnlijk tegen een recent gesloten akkoord over het verstrekken van Europese passagiersgegevens aan Canadese douaneautoriteiten. Het parlement meent hier grotere bevoegdheden te hebben dan de Europese Commissie haar toekent en wacht daarom eerst het eindoordeel van het Hof van Justitie af over een vergelijkbare overeenkomst met de VS.

"Het is zeer kwalijk dat de Europese Commissie dit akkoord er in rap tempo probeert door te drukken, voordat het Hof van Justitie uitspraak heeft kunnen doen over de controversiële EU-VS overeenkomst", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg. Ze is daarom tevreden over de steun die haar collega-parlementariër Sophie in 't Veld van D66 donderdag 7 juli vermoedelijk krijgt voor haar rapport waarin de overeenkomst van de EU met Canada wordt afgewezen.

Privacy
In augustus 2004 spande het EP een rechtszaak aan bij het Hof van Justitie om de EU-VS overeenkomst over het verstrekken van passagiersgegevens door vliegtuigmaatschappijen nietig te laten verklaren. De VS gebruiken de gegevens onder andere bij het bestrijden van terrorisme, maar volgens het parlement schenden ze daarmee Europese privacywetgeving. Reden dat de parlementariërs de rechtszaak aanspanden is dat ze medezeggenschap via een toestemmingsprocedure eisen in plaats van louter adviesrecht.

Bevoegdheden
"Het parlement wilde de overeenkomst met de VS destijds afwijzen maar was daar volgens de Europese Commissie niet toe bevoegd. Dat bestrijden wij en daarom hebben we de zaak voorgelegd aan het Hof", aldus Buitenweg. Evenals bij de overeenkomst tussen de EU en de VS, wordt het Europees Parlement ook in het geval van de overeenkomst met Canada slechts geraadpleegd.

Canadezen verlangen minder
Volgens de parlementaire justitiecommissie is de inhoud van het akkoord met Canada overigens een duidelijke vooruitgang ten opzichte van de overeenkomst met de VS. De Canadezen verlangen minder gegevens van de luchtvaartmaatschappijen. Bovendien is de opslagtermijn beperkt en het gebruik van de informatie aan banden gelegd. Anders dan de VS, kan Canada niet zelf vissen naar de gegevens in de databanken van vliegtuigmaatschappijen; het zogenaamde 'pull-systeem'. In plaats daarvan worden de gegevens aangereikt door de vliegtuigmaatschappijen; het 'push-systeem'. Bovendien heeft Canada een betere privacywetgeving dan de VS.

«