FNV

De Geus mag kiezen: gekoppeld of ontkoppeld ontbijtje

Vijftig leden van FNV Bondgenoten bieden minister De Geus donderdagochtend in Den Haag een ontbijt aan. De bewindsman van Sociale Zaken mag kiezen tussen gekoppeld of ontkoppeld ontbijtje. Wel of geen eitje, wel of geen jus d'orange, een croissantje of een droge boterham?
De Geus gaat na zijn ontbijt naar met centrale voorjaarsoverleg met vakbewging en werkgeversorganisaties. De FNV wil afspraken maken over herstel van de koopkracht. Daarvoor is het nodig de koppeling van de uitkeringen aan de ontwikkeling van de lonen te herstellen. Herstel van de koppeling kost 160 miljoen euro.

De actievoerders vragen De Geus zijn verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen dat niemand in Nederland onder de armoedegrens zakt. Voedselbanken kunnen de stijgende vraag niet aan. Kerken luiden de noodklok. Zij moeten steeds vaker financieel bijspringen.

De oorzaak is duidelijk. Naast de ontkoppeling is de koopkracht van uitkeringsgerechtigden en ouderen verder verslechterd door de verhoging van energieprijzen, de stijging van ziektekosten, bezuiniging op de huursubsidie, invoering van de no-claimregeling en hogere bijdragen in de voorzieningen van de AWBZ.

Werk is volgens FNV Bondgenoten de beste manier om de inkomenspositie van mensen te verbeteren. Een betaalde baan is echter niet voor iedereen (meer) weggelegd. Dit geldt voor AOW'ers, gehandicapten en chronisch zieken, maar ook langdurig werklozen en ouderen hebben weinig kansen op de arbeidsmarkt.

Zie ook dit bericht.