Gemeente Coevorden

Stand van zaken over mogelijke komst vuilverbrander - juni 2005

6 juli 2005
In december 2004 en in februari 2005 hebben we de stand van zaken over de mogelijke komst van een vuilverbrander op het Europark gepubliceerd. Beide verhalen kunt u eventueel nog eens nalezen via deze website. Hieronder de actuele stand van zaken van eind juni 2005.

De firma BBE GmbH diende in november 2004 bij de Duitse overheid een aanvraag in voor de bouw van een afvalverbrandingsinstallatie in de Duitse gemeente Laar. Van 09 februari 2005 tot en met 09 maart 2005 heeft de Duitse aanvraag voor een voorlopige beschikking ter inzage gelegen volgens paragraaf 9 van de Duitse Immissiebeschermingswet voor het bouwen en bedrijven van een afvalverwerkingsinstallatie in Laar. Eind maart hebben de provincie Drenthe en de gemeente Coevorden een zienswijze ingediend bij de Staatliches Gewerbeaufsichtsamt, de Duitse overheid. Volgens de provincie Drenthe bestaan er geen milieuhygiënische redenen om bezwaar te maken tegen het Duitse initiatief.

Wel hebben zowel de gemeente Coevorden als de provincie Drenthe onder de aandacht gebracht dat de concentratie van fluoride en fluoridenemmissie nader onderzoek verdienen. Bovendien hebben de Nederlandse overheden aangegeven dat in de Duitse vergunning wordt vastgelegd dat slechts huishoudelijk en vergelijkbaar bedrijfsafval mag worden verbrand.

Verder acht het college van Coevorden de komst van een convenant tussen de ondernemer en de gemeente Coevorden over biomonitoring noodzakelijk. Ook het in het leven roepen van een EVI-klankbordgroep bestaande uit vertegenwoordigers van diverse belangengroeperingen is voor het college een aandachtspunt. Daarbij wordt volgens het college gehoor gegeven aan de maatschappelijke onrust die bij de gemeenschap in Coevorden nog altijd leeft.

Internationale afspraken

In het kader van internationale afspraken bij grensoverschrijdende milieueffectrapportage (m.e.r.)-projecten is de provincie Drenthe hierbij de coördinerende instantie aan Nederlandse zijde van de grens. Daarnaast is de provincie aan te merken als direct belanghebbende vanuit haar verantwoordelijkheid voor het belang van de bescherming van het Duitse milieu. In de Duitse procedure gaat de Duitse overheid na of de locatie geschikt is voor de bouw van een dergelijke installatie en of de installatie voldoet aan de Duitse milieuwetten. Als onderdeel van deze procedure heeft de Duitse overheid begin vorige maand tijdens een hoorzitting zo'n 1500 bezwaarschriften behandeld. De aanvraag van BBE voldoet volgens de Duitse overheid aan Duitse en Europese regelgeving, waardoor er formeel aan Duitse kant geen reden is om de voorlopige beschikking te weigeren. De verwachting is dat in september de Duitse vergunning voor de bouw afgegeven zou kunnen worden.

Nederlandse vuilverbrander?

De Nederlandse milieuprocedure voor het oorspronkelijke plan van een grensoverschrijdende afvalverbrandingsinstallaties op Duits-Nederlandse grens is door de initiatiefnemers voorlopig in de koelkast geplaatst. Begin vorige maand hebben de initiatiefnemers tijdens de hoorzitting in Duitsland aangegeven een nietgrensoverschrijdende afvalverbrandingsinstallatie in Nederland nog altijd voor ogen te houden. Een aanvraag voor een bouw- en/of milieuvergunning voor een Nederlandse afvalverbrandingsinstallatie is op dit moment nog niet aan de orde.

Resultaten van m.e.r.-procedure

De gemeente Coevorden heeft september vorig jaar besloten een milieueffectrapportage (m.e.r.) te laten uitvoeren over de bestemmingsplannen Heege-West 2 en Heege-West 3. In deze bestemmingsplannen is de bedrijvenbestemming van het grensoverschrijdende Europark geregeld. De eerste resultaten van deze m.e.r. worden volgende maand verwacht. In het bestemmingsplan Heege-West 2, staat onder andere dat categorie-4 bedrijven in principe zijn toegestaan op de ruim 44 hectare grond aan de zuidzijde van Coevorden. Onder categorie-4 bedrijven vallen onder andere een vuilverbrander. Het bestemmingsplan Heege-West 2 is in de zomer 1997 tijdens de gebruikelijke inspraakprocedure getoetst aan de maatschappelijke uitvoerbaarheid. Tijdens de inspraakprocedure zijn er geen reacties binnengekomen. In februari 1999 is het bestemmingsplan vervolgens vastgesteld door de gemeenteraad.