Gemeente Coevorden

Wethouder Bouwers: "We gaan onverdroten door"

Wensbeeld Coevorden Centrum
Raad van State
Video: Coevorden op de Schop

Vier bezwaarmakers vinden deels gehoor bij de Raad van State

6 juli 2005
De Raad van State acht vier ingestelde beroepen tegen het vastgestelde bestemmingsplan `Coevorden centrum, Markt en omgeving' op onderdelen gegrond. Het besluit tot goedkeuring van het bestemmingsplan wordt deels onvoldoende gemotiveerd geacht en deels geacht te zijn genomen in strijd met de bij het voorbereiden van een besluit te betrachten zorgvuldigheid. De visie achter het bestemmingsplan blijft overeind.

"Geen onoverkomenlijke bezwaren", aldus wethouder Henk Bouwers, "maar wel bijzonder teleurstellend. We zijn in de hele voorbereiding naar mijn mening zorgvuldig omgegaan met de punten waarop de Raad van State nu het beroep toewijst. Ik ben absoluut niet gelukkig met deze uitspraak, maar dit hoort bij het democratische proces. Dit betekent wel dat er weer een jaar overheen gaat voordat we de hele procedure voor een herzien bestemmingsplan doorlopen hebben. Dat is slecht voor deze stad. We zullen de consequenties van deze uitspraak in het college goed moeten bezien. We gaan onverdroten door."

In de voorschriften van het bestemmingsplan Coevorden centrum is ter bescherming van de archeologische waarden een voorlopig bouwverbod opgenomen. Dit betekent dat een bouwvergunning slechts kan worden verleend als Gedeputeerde Staten een verklaring van geen bezwaar afgeven en door de provinciaal archeoloog een positief advies is verleend. Dit wordt door de Raad van State niet voldoende geacht. Volgens de Raad van State moeten bepaalde gronden aangewezen worden als archeologisch waardevol terrein en moet een verkennende archeologisch onderzoek worden uitgevoerd. Dit archeologisch onderzoek heeft inmiddels een maand geleden plaatsgevonden.

"Juist als bestuurder van een vestingstad met een groot cultuur-historisch erfgoed, zal ik alle zorgvuldigheid betrachten om de archeologische waarden van deze stad te respecteren. Het verleden én de toekomst van Coevorden moeten hand in hand gaan. Dit betekent dat er ook ruimte moet zijn voor nieuwe ontwikkelingen met hart voor historie. Vanzelfsprekend neem ik de kritische punten van de Raad van State ter harte en zal het college gezamenlijk met de bezwaarmakers en alle andere betrokkenen zo snel mogelijk komen tot een gewijzigd bestemmingsplan. Coevorden verdient een nieuw hart van de stad", aldus de wethouder.

Totstandkoming van bestemmingsplan

In januari 2000 is de Structuurvisie Coevorden opgesteld. Hierin is als beleid neergelegd de versterking van de multifunctionele betekenis van het centrum van Coevorden en het op cultuurhistorisch verantwoorde wijze revitaliseren van het oude hart van de stad. In juli 2000 heeft de gemeenteraad deze structuurvisie voor vernieuwing van het centrum vastgesteld. Deze visie is in december 2001 uitgewerkt door stedenbouwkundige Khandekar in een wensbeeld, waarin gezelligheid, historie en water belangrijke trekkers zijn voor een bruisend centrum.

In december 2001 is de raad van de gemeente Coevorden akkoord gegaan met het Wensbeeld voor het centrum. In dit Wensbeeld wordt door stedebouwkundige Khandekar een totaalvisie geschetst van het stadscentrum van Coevorden. Het totale centrum is daarbij onderverdeeld in zeven deelgebieden, waarvan de Markt en omgeving er één is. Voor de Markt en omgeving is een ontwerp-bestemmingsplan gemaakt en eind 2002 openbaar gemaakt. Begin 2003 is er een inspraakronde geweest. In november 2003 is de formele procedure afgesloten met het horen van de indieners van een bezwaarschriften door de raadscommissie Ruimtelijke Zaken.

Naar aanleiding van de hoorzitting en nader onderzoek is het bestemmingsplan op onderdelen aangepast. Zo is de mogelijkheid van de aanleg van een parkeervoorziening op de Weeshuisweide uit het plan geschrapt. Op dit onderdeel van het plan kwamen veel reacties binnen. Bovendien bleek uit nader archeologisch onderzoek dat de weide onderdeel is van een zogenaamde "motte". Een motte is een aangelegde heuvel. Nederland kent meerdere "mottes", maar die in Coevorden is uniek, omdat er een kasteel op gebouwd is. Voor de Weeshuisweide is nu een apart plan uitgewerkt, met als uitgangspunt behoud en versterking van de archeologische waarden van dit gebied. "Coevorden heeft hart voor historie", aldus de wethouder. In het bestemmingsplan zijn ook de resultaten van het archeologisch onderzoek door het bureau Raap verwerkt.

Omdat deze oorspronkelijke parkeermogelijkheid onder de Weeshuisweide afvalt, is gezocht naar een alternatieve locatie. In het bestemmingsplan is daarom de mogelijkheid gecreëerd voor de aanleg van een parkeergarage onder de Markt. Een andere planaanpassing betreft het bouwen op de markt. Deze bouwmogelijkheid is gehandhaafd, maar wel aangepast. Door een vrijstellingsprocedure zal het college een concreet plan voor de invulling van de Markt, hoek Oosterstraat toetsen aan het stedebouwkundig plan van de heer Khandekar.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden hebben op 9 januari 2004 de eindversie van het bestemmingsplan `Coevorden centrum, Markt en omgeving' ter behandeling naar de gemeenteraad gestuurd. In vergelijking met het ontwerp-bestemmingsplan is de mogelijke aanleg van een parkeergelegenheid op de Weeshuisweide geschrapt in het bestemmingsplan. Daartegenover is de mogelijkheid opgenomen voor de aanleg van een parkeergarage onder de Markt. De aangebrachte wijzigingen zijn mede een reactie op de zienswijzen (bezwaarschriften) die zijn ingediend tegen het ontwerp-plan. De raadscommissie Ruimtelijke Zaken behandelde het plan op 19 januari 2004. Zaterdag 17 januari 2004 was er op de Markt in Coevorden een goedbezochte Infomarkt over het bestemmingsplan.

Het bestemmingsplan is vervolgens op 10 februari 2004 door de gemeenteraad vastgesteld. En het college van Gedeputeerde Staten van provincie Drenthe gaf haar goedkeuring aan het bestemmingsplan op 31 augustus 2004. Nu na tien maanden vernietigt de Raad van State op 6 juli 2005 twee onderdelen uit het bestemmingsplan 'Coevorden centrum, Markt en omgeving'.

Zie ook: Volledige uitspraak van de Raad van State Zie ook: Wensbeeld Coevorden Centrum Zie ook: Video: Coevorden op de Schop