Gemeente Breda

Gedoogbesluit voor Breda Hippique 2005


Burgemeester en wethouders van Breda willen ook in 2005 medewerking verlenen aan de organisatie van het evenement Breda Hippique in de omgeving van de Dr. Batenburglaan te Breda. Het evenement zal in 2005 gehouden worden van 6 tot en met 10 juli.

In 2003 en 2004 hebben burgemeester en wethouders een tijdelijke vrijstelling verleend voor dit hippisch evenement. Hoewel de bestuursrechter in beide jaren het evenement doorgang heeft laten vinden, had hij toch juridische bemerkingen. Hij stelde met name de vraag of een tijdelijke vrijstelling wel het juiste juridische instrument is om medewerking te verlenen. Burgemeester en wethouders hebben daarom een bestemmingsplanherziening in procedure gebracht, waardoor het mogelijk wordt om ten behoeve van de organisatie van 'Breda Hippique' een vrijstelling te verlenen. In het kader van deze vrijstellingsprocedure zal steeds een belangenafweging dienen plaats te vinden.

De bedoeling is om het evenement te zijner tijd rond de Bavelse Berg te houden. Zo lang dat nog niet mogelijk is, zal van de huidige locatie gebruik moeten worden gemaakt. De bestemmingsplanherziening zal geruime tijd in procedure zijn. Daarom nemen burgemeester en wethouders voor 2005 een gedoogbesluit voor Breda Hippique. Een effectenstudie van een extern adviesbureau heeft uitgewezen dat weinig effecten te verwachten zijn op de natuurwaarden. Om tegemoet te komen aan mogelijke bezwaren zijn in tegenstelling tot voorgaande jaren het ruimtebeslag en de toegang tot het bosgebied beperkt en is het beekdal buiten de parkoersen gehouden.

Het conceptbesluit ligt vanaf 10 maart gedurende 4 weken ter visie in het Stadskantoor. Tijdens de termijn van tervisielegging kan iedereen schriftelijke zienswijzen indienen bij het college.

Gelijktijdig ligt gedurende 4 weken het voorontwerp bestemmingsplan Buitengebied Breda / HSL-A16/ Landelijk Gebied 1973, partiele herziening 2005/1, omgeving 't Hout (aanvulling voorschriften) ter inzage. Ook hier zijn tijdens de termijn van tervisielegging schriftelijke zienswijzen in te dienen bij het college.

Breda, 9 maart 2005