Gemeente Reiderland


Ben jij safe?
06 juli 2005

De drie noordelijke GGD-en lanceren dinsdag 28 juni 2005 de website http://www.benjijsafe.nl/. Deze website is in samenwerking met het Centrum voor Seksuele Gezondheid Noord Nederland opgezet om jongeren te informeren over o.a. veilig vrijen, (homo)seksualiteit, seksueel overdraagbare aandoeningen (soa), anticonceptie en loverboys. Het doel van de internetsite is het vergroten van de kennis van jongeren over alles wat met veilig vrijen te maken heeft.

Internet wordt door jongeren (na tijdschriften) aangegeven als favoriete bron van informatie over veilig vrijen en aanverwante onderwerpen. Voor GGD Groningen, Friesland en Drenthe reden genoeg om hier op in te springen. De nieuwe en hippe website is een belangrijk hulpmiddel om jongeren goed te informeren, zodat ze in staat zijn om zelf keuzes te maken. Verder vinden jongeren uit het noorden informatie op de website over waar ze in hun regio terecht kunnen voor persoonlijke informatie en onderzoeksmogelijkheden.

De jeugd wordt op steeds jongere leeftijd geconfronteerd met een soa. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er een tekort is aan kennis en vaardigheden bij jongeren over veilig vrijen, condoomgebruik en onderhandelen.

In het landelijk onderzoek Seks onder je 25^ste, uitgevoerd door de Rutgers Nisso Groep en Soa Aids Nederland, geeft 2,4% van de meiden tussen de 15 en 19 jaar aan het afgelopen jaar ongepland zwanger te zijn geraakt. Uit dit onderzoek blijkt ook dat 13% van de jongens en 8% van de meiden niets doen om een ongewenste zwangerschap of een soa te voorkomen. Door de website denken de noordelijke GGD-en op passende wijze jongeren in hun regio te informeren over veilig vrijen.