Verbond van Verzekeraars

Goede voorlichting nieuwe Zorgwet essentieel

Op 4 juli krijgen alle Nederlandse huishoudens een brief van minister Hoogervorst met uitleg over de nieuwe Zorgverzekeringswet. Is een half jaar wel voldoende om alle ins en outs van die wet voor het voetlicht te brengen?

De brief van Hoogervorst is een onderdeel van een brede voorlichtingscampagne van de overheid om Nederland te informeren over de gevolgen van de nieuwe Zorgverzekeringswet. Die treedt op 1 januari volgend jaar in werking. Er komen spots op tv en radio, er komt een aparte website en er zullen artikelen en advertenties in huis-aan-huisbladen verschijnen.

Service
Voorlichting over de nieuwe Zorgverzekeringswet zal niet alleen van de kant van het ministerie komen. Ook verzekeraars zullen hun stem flink laten horen. Aan de ene kant als vorm van gewone service aan hun klanten. Aan de andere kant om duidelijk te maken dat verzekeraars méér te bieden hebben dan dat ze slechts uitvoerder zijn. Bovendien verplicht de wet verzekeraars voor half december dit jaar aan alle klanten een aanbod te hebben gedaan over de verzekeringsmogelijkheden met bijbehorende kosten.

Zwarte Piet
Tijdens de marktvergadering Zorg die voorafgaand aan de Algemene Ledenvergadering werd gehouden, hield Ingrid Visscher (bestuurslid van de sector Zorg) de aanwezigen voor dat de Zorgverzekeringswet een flink afbreukrisico voor verzekeraars zou kunnen betekenen. Aan de uitvoering van de wet kunnen de eerste tijd namelijk nog heel wat haken en ogen zitten. En als we niet oppassen, is de kans groot dat wij daarvan de zwarte piet krijgen toegeschoven, aldus Visscher. Het beeld dat van ons bestaat, is immers dat wij straks alle macht krijgen. De marktwerking die onder de nieuwe wet ligt, wordt vooral beschouwd als manier om kaalslag in de zorg te voltrekken, en kosten te beheersen. Volgens Visscher allemaal onterecht en bovendien verkeerde opvattingen over de rol, de taak en de verantwoordelijkheid van verzekeraars.

Implementatieplatform
Om de invoering van de nieuwe Zorgverzekeringswet zo soepel mogelijk te laten verlopen, komt er binnenkort een Implementatieplatform. Daarin trekt het departement van minister Hoogervorst samen op met zorgverzekeraars om de invoering zo goed mogelijk te sturen. Visscher wil hoe dan ook dat er in dat platform een communicatie-eenheid wordt benoemd, al is het alleen maar om gemeenschappelijke communicatieproblemen aan te pakken. Belangentegenstellingen zul je er niet mee oplossen, weet zij ook. Daarom gaan wij samen met Zorgverzekeraars Nederland ook onze eigen communicatie verzorgen. Daarnaast zullen verzekeraars natuurlijk ook hun eigen voorlichting aan hun eigen klanten verzorgen.

Kort
Een periode van niet meer dan een half jaar lijkt erg kort om de wet en de consequenties voor de burger voor het voetlicht te brengen. We zullen het ermee moeten doen, is de laconieke reactie van Visscher. Het is nu een kwestie van alles zo goed mogelijk voorbereiden en zo efficiënt mogelijk met de beschikbare tijd omgaan.

Verzekerd, juli 2005