Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 217
Datum: 06-07-2005

Meer natuurbeheer door boeren en particulieren

De provincie wil het particulier- en agrarisch natuurbeheer in Fryslân een impuls geven. Vanochtend presenteerde gedeputeerde Anita Andriesen de plannen voor de aanpak van deze twee vormen van natuurbeheer. Samen met het beheer door natuurorganisaties zoals It Fryske Gea moet dit een invulling van de Ecologische Hoofdstructuur opleveren en natuurbeheer op boerenland van hoog niveau.

Particulier natuurbeheer
Het ministerie van LNV en het IPO hebben kortgeleden afspraken gemaakt om meer nieuwe EHS-natuur via particulier natuurbeheer te realiseren. Particulier natuurbeheer houdt in dat particuliere grondeigenaren natuur gaan ontwikkelen en beheren. Het Friese provinciale beleid richtte zich al op particulier natuurbeheer - er is al zo'n 800 hectare gerealiseerd - maar zal nu nog sterker worden aangezet. Deze vorm van natuurbeheer zal de komende tijd in Fryslân vooral via landinrichtingsprojecten meer aandacht krijgen.

Het Friese plan van aanpak geeft aan voor particulier natuurbeheer extra inspanningen nodig zijn, zoals betere voorwaarden, gerichte inzet op kansrijke gebieden, meer voorlichting en bevordering van gebiedsgerichte samenwerking. Tussen nu en 2018 moet in Fryslân met deze impuls ongeveer 3000 hectare nieuwe natuur via particulier natuurbeheer worden gerealiseerd. Anita Andriesen is een groot voorstander van deze nieuwe aanpak, maar wil versnippering van natuurbeheer tussen natuurbeschermingsorganisaties en particulieren voorkomen.

Agrarisch natuurbeheer
Naast het particulier natuurbeheer gaat de provincie ook versterkt inzetten op natuurbeheer door boeren. Dit moet bijdragen aan het behoud en herstel van natuur- en landschapswaarden op boerenland. Boeren tekenen overeenkomsten om natuurdoelen te halen, waarvoor zij subsidies krijgen. Dit is echter voor boeren een betrekkelijk nieuwe tak, waarbij het rijk hoge eisen stelt. De provincie wil boeren daarom begeleiding bieden bij het natuurbeheer. Het voorstel is om het Samenwerkingsverband Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (SANL) en de koepelorganisatie van natuurverenigingen BoerenNatuur een rol te geven bij de begeleiding van agrarisch natuurbeheer. De provincie wil hiervoor in 2006 en 2007 jaarlijks E65.000 geven aan het SANL en E140.000 aan BoerenNatuur. Ook zal worden onderzocht of in de toekomst via gebiedsgerichte contracten kan worden gewerkt. In de Noordelijke Friese Wouden wordt momenteel geëxperimenteerd met dergelijke gebiedsgerichte afspraken.


---- --