Kamer van Koophandel Zuid-Limburg

Persbericht

EMBARGO TOT WOENSDAG 6 JULI A.S. OM 12.00 UUR

Maastricht, 5 juli 2005

Ondernemers nog somberder, consumenten blijven afwachtend

Voor het derde achtereenvolgende kwartaal zijn Limburgse ondernemers somberder gestemd over de toekomst. De BEL-Index van Ondernemers Vertrouwen is fors gedaald van 75 naar 58. Vooral de lange termijn verwachtingen over de omzet zijn somberder dan vorig kwartaal. Aangezien de index nu weer op het niveau van medio 2003 ligt, lijkt het erop dat het herstel dat zich twee jaar geleden voorzichtig aandiende, niet heeft doorgezet. Ondernemers hebben als gevolg daarvan hun verwachtingen waarschijnlijk naar beneden bijgesteld. Ook ondernemers in de rest van Nederland zijn pessimistischer geworden.

De bedrijven in de industrie en de dienstensector zijn over de komende twaalf maanden positiever gestemd dan gemiddeld. Bedrijven in de groothandel, detailhandel en vooral de bouw zijn pessimistischer in hun verwachtingen. Kleinere Limburgse bedrijven zijn positiever dan de grotere, vooral over omzet, personeelsbezetting, investeringen en bedrijfsresultaat. Grotere bedrijven verwachten meer van de export. Tussen bedrijven in de twee KvK-gebieden zijn dit keer niet zo'n grote verschillen te zien.

Bovenstaande resultaten blijken uit de Barometer Economie Limburg (BEL) die in juni 2005 is gehouden onder Limburgse bedrijven en Limburgse huishoudens. De BEL verschijnt ieder kwartaal en is een initiatief van de beide Limburgse Kamers van Koophandel, L1 Radio & TV, E,til bv en Flycatcher Internet Research.



Het percentage bedrijven dat verwacht dat de bedrijvigheid de komende drie maanden zal afnemen is aanzienlijk (15%). Doordat dit percentage hoger is dan vorig jaar in dezelfde periode kan deze afname in bedrijvigheid niet alleen aan het naderende zomerseizoen worden toegeschreven. 38% verwacht nu dat de bedrijvigheid de komende drie maanden zal toenemen; dit was nog 52% in het vorige kwartaal. De sectoren detailhandel en groothandel scoren bovengemiddeld, terwijl dienstverlening en industrie net onder het

gemiddelde uitkomen. De bouw is het meest somber gestemd. In deze sector verwacht slechts een kwart van de bedrijven een toename van de bedrijvigheid de komende drie maanden.

Voor de komende twaalf maanden verwachten de Limburgse bedrijven dat bij hen de omzet minder zal stijgen, de export bij een iets toenemend aantal bedrijven zal teruglopen, de investeringen iets zullen dalen en het netto bedrijfsresultaat zal verslechteren. Wellicht speelt in dit pessimisme de afwijzing van de EU grondwet in Nederland op 1 juni jl. een belangrijke rol. Overigens sprak het CWI een aantal dagen geleden de verwachting uit dat de komende jaren het aantal banen fors zal groeien. In de diensten- en zorgsector voorziet men zelfs een tekort aan geschikt personeel. In Limburg verwachten dit kwartaal iets meer bedrijven dan vorig kwartaal dat de personeelsbezetting bij hen komend jaar nog zal dalen.

Iets meer bedrijven beoordelen de orderpositie in deze maand als slecht en de voorraad gereed product in iets sterkere mate als normaal. De afgelopen maand zijn de orderontvangsten iets afgenomen, zijn de inkoopactiviteiten iets toegenomen en zijn de levertijden en de voorraden gereed product in grotere mate gelijk gebleven.

Consumenten:

Het vertrouwen van de Limburgse consument in de algemene economische situatie is dit kwartaal gelijk gebleven in vergelijking met het vorige kwartaal. De waarde van de 'BEL-Index van Consumentenvertrouwen' is 77 gebleven. Landelijk is het Consumentenvertrouwen gedaald van 79 naar 74. Binnen de BEL-Index heeft zich overigens wel een verschuiving voorgedaan ten opzichte van het vorige kwartaal. Consumenten zijn somberder geworden over de algemene economische situatie en minder somber over de eigen financiële situatie.

In vergelijking met vorige BEL-metingen is men in Limburg nu al drie kwartalen lang positiever aan het oordelen over de eigen financiële situatie, terwijl het oordeel over de algemene economische situatie sterk wisselend is. Wij vermoeden dat dit laatste onder meer te maken heeft met belangrijke gebeurtenissen die een grote maatschappelijke impact hebben, zoals de sociale onrust in het najaar van 2004 en de recente uitslag van het EU referendum in Nederland. Die gebeurtenissen creëren onzekerheid.

Einde persbericht


Kamer van Koophandel Zuid-Limburg