Stadsdeel Amsterdam-Noord

Kinderkunsttentoonstelling Kijken is een kunst

Woensdag 6 juli opent stadsdeelvoorzitter Rob Post de kinderkunsttentoonstelling Kijken is een kunst. De kunstwerken zijn onder professionele begeleiding van de SBK kunstuitleen en verschillende kunstenaars gemaakt door leerlingen van groep 5 tot en met 8 uit het basisonderwijs. In het totaal hebben ongeveer 980 kinderen van 14 verschillende scholen uit Amsterdam-Noord deelgenomen aan de workshops. Een selectie van de kunstwerken is van 6 juli tot 19 augustus te bewonderen in het stadsdeelhuis van Amsterdam-Noord.

Stadsdeel Amsterdam-Noord vindt het belangrijk dat kinderen de mogelijkheid krijgen om kennis te maken met kunst. Daarom subsidieert het stadsdeel al jarenlang het Kunsteducatieproject van de SBK kunstuitleen. Elk project bestaat uit een rondleiding in de kunstuitleen en een workshop op school waarin de kinderen een eigen kunstwerk maken. Beide onderdelen worden begeleid en ontwikkeld door een vaste coördinator van de SBK en een per project wisselende kunstenaar. Hierdoor ontstaat een directe koppeling tussen kunst kijken en kunst maken.

Voor de rondleiding in de kunstuitleen is een speciale tentoonstelling samengesteld. Aan de hand van een aantal opdrachten bekijken de kinderen de kunstwerken. Hierbij wordt dieper ingegaan op de inspiratiebronnen, de betekenis, de werkwijze en persoon van de kunstenaar(s). De workshop op school duurt een hele dag en wordt in de meeste gevallen begeleidt door de kunstenaar zelf. Zijn werk is het uitgangspunt bij de opdracht en dient als inspiratiebron voor de kinderen bij het maken van hun werkstuk. Binnen de opdracht kan het accent liggen op een bepaald beeldaspect zoals vorm of kleur, maar ook op de manier van werken van de kunstenaar. Goache, aquarel, krijt en inkt, maar ook fotografie, lino snijden en zeefdrukken zijn materialen en technieken die tijdens de projecten aan bod kunnen komen.

Deelnemende scholen zijn: de Berkelier, de Klimop, de Mgr. Bekkersschool, de IJpleinschool, Montessorischool Landsmeer, de Poolster, de Biënkorf, de Rosaschool, het Wespennest, de Weidevogel, het Vogelnest, de Krijtmolen, de Piramide, de Dorus Rijkersschool en de Hoeksteen.

De projecten zijn gebaseerd op het werk van en/of mede ontwikkeld door: Jantien Jongsma, Ellen Verheyen, Marieke Hunze, Brenda Jonker, Petra van der Steen, Karin Bos, Yvonne van der Helm, Bill Bodewes, Rob Visje, Conny Spuybroek, Sandra Kruisbrink, Margaretha Louwers, Wilma Caris, Francis Konings en Amerentske Koopman.