[pic][pic]

nr.  04-03-06   datum:  6 juli 2005


              Alfride Groenewold nieuwe directeur

              Fusie reinigingsdiensten Coevorden,
              Emmen en Hoogeveen een feit

              De gemeenten Coevorden, Emmen en Hoogeveen gaan definitief samenwerken in een overheidsgedomineerde Naamloze Vennootschap (NV) voor de inzameling en verwerking van afval. Dat hebben de colleges van B en W van de drie gemeenten dinsdag besloten. Eerder deze week werd overeenstemming bereikt over het sociaal plan voor de werknemers. Nu moeten alleen Gedeputeerde Staten nog hun goedkeuring aan de fusie geven. Naar verwachting gebeurt dit binnen enkele weken.
              Alfride Groenewold (42) wordt de nieuwe directeur van het gefuseerde reinigingsbedrijf. Mevrouw Groenewold is nu nog afdelingshoofd van de Reinigingsdienst van de gemeente Emmen.

              De drie gemeenten gaan nu definitief samenwerken in een Naamloze Vennootschap (NV). Deze NV is overheidsgedomineerd, wat wil zeggen dat het bedrijf primair en exclusief voor de drie gemeenten de inzameling en verwerking van afval en andere reinigingstaken verzorgt. De drie gemeenten worden eigenaar en belangrijkste afnemer van de diensten van de NV. Ook de commerciële activiteiten van de gemeenten worden overgeheveld naar het nieuwe bedrijf. De NV kan deze uitbouwen tot maximaal 15 procent van de omzet.
              De eerste jaren zal geïnvesteerd moeten worden, maar vanaf het derde jaar wordt een netto-resultaat geboekt. Op dat moment zijn de kosten lager dan in de huidige situatie. Naar verwachting wordt in de eerste vijf jaar van het bestaan van de NV in totaal 2,7 miljoen euro bespaard. Door de samenwerking van drie reinigingsdiensten kan dus efficiënter, professioneler, logistiek beter en daardoor goedkoper worden gewerkt. Het nieuwe bedrijf gaat op 1 januari 2006 van start.


              Over de nieuwe directeur


              De nieuwe directeur treedt met ingang van 1 oktober in dienst van de NV in oprichting. Alfride Groenewold werkt sinds 2003 bij de gemeente Emmen. Na haar studie HBO personeelswerk, Organisatie veranderkunde aan de Rijks Universiteit van Groningen, en een aanvullende studie Organisatie andragologie, is zij zeven jaar werkzaam geweest voor Aldi Nederland in Amsterdam en Den Haag. Hier was zij de commercieel verantwoordelijke voor deze gebieden. Vervolgens heeft zij gedurende 2,5 jaar bij Interpay Nederland gewerkt, waarbij ze  als manager operations  (a.i.) deel uitmaakte van het directieteam van Interpay Leusden. In deze functie was Alfride Groenewold verantwoordelijk voor de afdelingen operations (circa 250 personeelsleden)  en voor een omvangrijk reorganisatieproces die ingezet werd om nieuwe, omvangrijke klanten, aan Interpay te kunnen binden. Daarna werd ze afdelingshoofd bij de Reinigingsdienst in Emmen. Alfride Groenewold is 42 jaar, samenwondend, en moeder van twee kinderen. Ze is geboren in Assen en
              getogen in Groningen.


              Personeel


              Ongeveer 140 medewerkers van de drie gemeentelijke reinigingdiensten stappen over naar het nieuwe bedrijf. Zij vallen dan onder de cao Energie- en nutsbedrijven (Enb). Het verschil tussen deze cao en hun huidige ambtenarencao CAR-UWO wordt volledig gecompenseerd in het sociaal plan, waarover nu overeenstemming is.











              Huisvesting





              Als centrale vestiging van het nieuwe bedrijf gaat de voorkeur uit naar de huidige huisvesting van Emmen. Alle medewerkers krijgen als officiële standplaats Emmen. De huidige gemeentewerf in Hoogeveen zal dienen als steunpunt van waaruit het westelijke deel wordt bediend. De drie gemeenten hebben samen vier milieustraten. Die blijven bestaan.





              Vervolg


              Binnenkort gaat de plaatsingsprocedure voor de medewerkers van start. Op 1 oktober gaat de NV in oprichting van start, waarna een directeur met een aantal medewerkers (kwartiermakers) aan de slag gaat om het bedrijf verder in de steigers te zetten. De echte start van het bedrijf is gepland op 1 januari 2006.



              Voor de redactie:
              Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Gemeente Coevorden, Miranda Kocks, tel. (0524) 59 86 26, Gemeente Emmen , Liesbeth Mennink, tel. (0591) 68 51 01 of
              Gemeente Hoogeveen, Hans Vonk, tel.(0528) 29 12 52
-----------------------







Gemeente Hoogeveen

---- --

[pic]"]