Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Stemmen uit Afrika
Uitzenddatum: Wo. 6 juli 2005, 20.30u



De wereld loopt warm voor Afrika en iedereen wil zijn beste beentje voorzetten, maar wat vinden de Afrikanen zelf eigenlijk van de plannen die op de G8-top worden besproken? Netwerk zocht vandaag contact met mensen die eerder geportretteerd zijn.

Alle reacties online
Persoonlijke verhalen of een politieke reflectie op de G8: verschillende mensen uit Afrika reageerden op de oproep van Netwerk. Niet alle reacties kunnen in de uitzending worden vertoond, maar zijn wel op onze website te lezen, onderaan deze pagina. Naast de teksten vindt u ook, indien beschikbaar, een link naar de reportages die destijds in Netwerk zijn uitgezonden.

Julius Mwelu, fotografeert zijn leven in een sloppenwijk in Kenia "Wat mijn familie, vrienden en mijzelf betreft: de situatie is niet zo goed. Ik ben 21 jaar oud en kostwinner van de familie, die uit vijf personen bestaat. Dus ik moet alles op alles zetten om ze iets te geven. Het ergste is dat ik werkloos ben. Ik ben niet optimistisch. Misschien dat er een wonder gebeurt, want ik weet niet welke kant het op gaat met mijn leven."

Lees meer van Julius onderaan deze pagina. Zie het origineel

Bekijk de reportage over Julius (âKinderen staan opâ) >>

Claire Carlton-Hanciles- hulpverleenster in Sierra Leone "Het kwijtschelden van schulden is fantastisch. Maar als de G8-landen niet opnieuw in overweging nemen dat het antwoord om deze wereld beter te maken in termen van het beleid, in hun landen ligt, dan zal de meerderheid van de Afrikaanse landen waar de meeste mensen minder dan een dollar per dag verdienen, voor goed uitgesloten zijn van ontwikkeling."

Lees meer van Claire Xarlton-Hanciles onderaan deze pagina.

Bekijk de reportages over Sierra Leone >>

Wata Modad - leidster vrouwenbeweging in Liberia "De kwestie van het verminderen van de armoede in Afrika is meer dan schuldenverlichting. Ik geloof dat de G8-leiders ook kwesties als het verbeteren van de bilaterale handel moeten aanpakken."

Lees meer van Wata Modad onderaan deze pagina.

Bekijk de reportage over Wata Modad >>

Sandy Dowling - hulpverleenster in Zuid-Afrika
"Er zijn wat verbeteringen, zegt Khanysia (die een aantal jaren geleden werd geportretteerd, red.), sinds Netwerk haar de vorige keer zag. Er is elektriciteit, wat dingen veel makkelijker maakt. We hebben televisie, een grote verbetering. Maar ze wil erg graag een huis van steen, een degelijk huis, in plaats van een krot. Khanyisa deelt haar kamer met haar jongere zus Anathi van acht en haar nichtje."

Lees meer van Sandy Dowling onderaan deze pagina.

Marie Noël Cikuru - hulpverleenster in Bikavu, Congo "Men leeft niet meer. De verkrachtingen, het geweld, de slachtpartijen.
Er is geen bestraffing, hier heerst de straffeloosheid. Ik wil doorgaan met erin te geloven uit naam van de universele verklaring van de rechten van de mens, omdat de internationale gemeenschap die heeft aangenomen. Uit naam van die verklaring, en niemand zal me tegenspreken, wil ik doorgaan met geloven dat wij het recht hebben om te leven."

Lees meer van Marie Noël Cikuru onder aan deze pagina.

Bekijk de reportage over Congo >>

Henk de Haan - hulpverlener Cordaid in Congo
"Net voordat ik mijn e-mail ging checken zat ik nog naar CNN te kijken, waar volop aandacht was voor de komende G8 en de Live 8 concerten. Soms bekruipt me dan het gevoel dat de âbeau mondeâ zich plotseling voor Afrika interesseert als een soort 'aflaat' en omdat ze zich niet kan permitteren er niet bij te zijn.

Ik ben wel sceptisch maar niet cynisch. Ik vind het toch wel positief. Maar diezelfde heersers die nu de schulden kwijtschelden, hebben jarenlang met hun leningen de meest corrupte regimes van Afrika in het zadel gehouden en gaan er wel gewoon mee door. En het zijn wel de gewone mensen die er voor gewerkt hebben dat die leningen verstrekt konden worden, het zijn gewone belastingcenten."

Bekijk de reportage over Congo >>