Gemeente Borger-Odoorn


05-07-2005
Foto-expositie Diafragma
UITKERINGSGERECHTIGDEN VERBREDEN HUN BLIK DOOR SOCIAAL ACTIVERINGSPROJECT

Op 6 juli om 13.30 uur opent wethouder Bruintjes de nieuwe foto-expositie Diafragma in de rode hal van het gemeentehuis. Diafragma is een bijzondere foto-expositie. De foto's zijn gemaakt door zeven uitkeringsgerechtigden uit de gemeente onder leiding van Willem Vugteveen en fotograaf Sake Elzinga. Dit is een activiteit als eerste stap in een traject naar werk en/of participatie. De foto's van de expositie maken ook onderdeel uit van een fotoboekje dat tegelijkertijd feestelijk wordt gepresenteerd. Tijdens de opening zijn de cliënten die hebben deelgenomen, de consulenten werk en inkomen en de eerder genoemde begeleiders van Diafragma aanwezig.

Diafragmaproject
Het diafragmaproject is een bijzonder sociaal activeringsprogramma voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Het programma is een eerste stap in een traject naar werk en/of participatie. Een zevental deelnemers heeft onder leiding van Willem Vugteveen en fotograaf Sake Elzinga met behulp van een digitale camera met een andere blik naar hun omgeving en naar zichzelf leren kijken. De deelnemers kregen elke week opdracht om een serie foto's over een bepaald thema te maken. Het Diafragmaproject is geen fotocursus, maar een persoonlijk ontwikkelingstraject.

Resultaat
Het resultaat van het Diafragmaproject is dat deelnemers zijn doorgestroomd naar regulier werk, gesubsidieerd werk, vrijwilligerswerk of bijvoorbeeld het volgen van een cursus. Twee andere resultaten van deze trajectfase zijn een verrassende expositie van 21 door de kandidaten gemaakte foto's die in de Rode Hal van het gemeentehuis worden geëxposeerd en een fotoboekje voor de deelnemers. Van de eenentwintig geëxposeerde foto's zijn er zeven gemaakt in de dierentuin in Emmen, zeven betreffen een vrije themakeuze van de deelnemers en zeven zijn een selectie uit alle foto's van de deelnemers door Sake Elzinga. Het fotoboekje ligt ter inzage bij de expositie als handleiding met achtergrondinformatie over de foto's. Bezoekers van het gemeentehuis en belangstellenden kunnen de expositie in de rode hal van het gemeentehuis bekijken van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 - 16.30 uur en op donderdagavond van 17.00 tot 19.00 uur.

Begeleiders
Willem Vugteveen is onder andere organisator en bedenker van bijzondere activeringstrajecten. Sake Elzinga is freelance fotograaf voor het NRC Handelsblad.