European Union

IP/05/858

Brussel, 6 juli 2005

De Europese Commissie komt op voor de rechten van vliegtuigpassagiers

De Europese Commissie heeft zopas inbreukprocedures ingeleid tegen Oostenrijk, België, Italië, Luxemburg, Malta en Zweden; deze landen zijn niet alle verplichtingen nagekomen die op hen rusten krachtens de op 17 februari 2005 in werking getreden verordening die extra bescherming biedt aan vliegtuigpassagiers bij instapweigering en annulering of langdurige vertraging van vluchten. Door deze actie laat de Commissie zien dat zij vastbesloten is de Europese burgers in alle lidstaten een eerlijke behandeling te garanderen en dat zij er naar streeft de voordelen die de Europese Unie hun biedt een concretere invulling te geven. «Ik ben vastbesloten de nieuwe rechten van vliegtuigpassagiers te doen naleven», aldus Vice-Voorzitter Jacques Barrot, die bevoegd is voor vervoer. «Alle landen moeten voorzien in doeltreffende sancties voor luchtvaartmaatschappijen die in gebreke blijven».

Oostenrijk, België, Italië, Luxemburg, Malta en Zweden hebben nog niet de nodige stappen ondernomen om sancties voor in gebreke blijvende luchtvaartmaatschappijen vast te stellen. Deze sancties moeten doeltreffend, proportioneel en afschrikkend zijn, zodat de nieuwe rechten onvervreemdbaar worden en de passagiers een grotere mate van bescherming garanderen.

Luxemburg is daarnaast ook het enige land dat nog geen nationale controle-instantie heeft opgezet die moet toezien op de naleving van de verordening , hoewel deze laatste al 16 maanden geleden werd goedgekeurd (IP/05/181).

Tijdens de bijeenkomst van 19 mei 2005 (IP/05/574) had de Commissie de lidstaten reeds herinnerd aan hun verplichtingen ten aanzien van de verordening en van de burgers. Zij betreurt dan ook dat de betrokken lidstaten nog steeds niet het nodige hebben gedaan.
---

Verordening (EG) nr. 261/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 11 februari 2004 tot vaststelling van gemeenschappelijke regels inzake compensatie en bijstand aan luchtreizigers bij instapweigering en annulering of langdurige vertraging van vluchten en tot intrekking van Verordening (EEG) nr. 295/91