NEN


Verbeterde ISO-norm maakt informatiebeheer veiliger

Delft - Bij NEN, het centrum van normalisatie, is nu de nieuwe NEN-ISO/IEC 17799:2005 verkrijgbaar. Deze norm beschrijft een 'code of practice' voor informatiemanagement en is samen met NEN 7799-2:2004 ook bekend als de Code voor Informatiebeveiliging.

NEN-ISO/IEC 17799:2005, Information technology - Security techniques - Code of practice for information security management, houdt zich bezig met informatiebeveiliging in de breedste zin van het woord. De norm levert best practices, richtlijnen en algemene principes voor invoering, onderhoud en management van informatiebeveilging. Deze norm is een essentieel hulpmiddel voor organisaties van uiteenlopende omvang en type.

Ted Humphreys, voorzitter van de ISO/IEC werkgroep die de norm heeft ontwikkeld: "De herziene versie van deze norm geeft organisaties door vele toevoegingen en verbeteringen qua informatiebeveiliging de 'best practice'. Gebruikers van deze norm kunnen aan zakelijke partners, klanten en leveranciers tonen dat ze geschikt en veilig zijn om zaken mee te doen. Het geeft ze de kans om hun investering in informatiebeveiliging om te zetten in business vergrotende kansen. Deze herziene NEN-ISO/IEC 17799 is de belangrijkste norm voor management van informatiebeveiliging. De norm voorziet in een internationale algemene afspraak voor infromatiebeveiliging voor alle organisaties, wereldwijd."

Certificering
De norm is niet ontworpen voor certificering. Gecertificeerd wordt op BS 7799-2:2002. In het Nederlands verschenen als NEN 7799-2:2004. In het laaste kwartaal van dit jaar (verwachte publicatiedatum: november
2005) verschijnt ISO-IEC 27001, Information security management systems (ISMS) requirements, die wel gebruikt kan worden voor certificering.

Vertaling
Op dit moment wordt er gewerkt aan een vertaling van deze norm. Zodra de Nederlandse versie bij NEN verkrijgbaar is, zal dit bekend gemaakt worden via de NEN-website.

Informatie en bestellingen
Voor prijsinformatie en bestellingen: surf naar de Normshop op de NEN-website: www.nen.nl of neem contact op met NEN-Klantenservice, telefoon: (015) 2 690 391, e-mail: bestel@nen.nl. Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: de heer J.C.J. Rietveld, (015) 2 690 376, e-mail: jan.rietveld@nen.nl