Ingezonden persbericht


PERSBERICHT over de zeilwedstrijden in de 35e deltaweek

Mooi zeilweer van Yerseke naar de Zeelandbrug

5 juli 2005:
De zeilers in de deltaweek voeren vandaag een wedstrijd van Yerseke naar de Zeelandbrug en vandaar naar Colijnsplaat. Vanuit die plaats zeilen de deelnemers de komende dagen de wedstrijden op zee en op de Oosterschelde. Vandaag stond er een flinke wind die er voor zorgde dat grote en snelle schepen enig voordeel hadden. Bij de traditionele rond- en platbodem jachten die zich pas met wat wind van hun beste kant laten zien kwam schipper Ede van der Dussen met bijna een uur voorsprong als eerste in zijn klasse binnen. Een voorsprong die er vanzelfsprekend toe leidde dat hij in zijn klasse met afstand won.
In de Klasse ORC 2 drong Hans Zuiderbaan met zijn team van jeugdige zeilers uit Terneuzen en Breskens zich in de uitslag tussen de beide schippers uit Arnemuiden. Dijkstra uit Arnemuiden met zijn schip de Spitrit Lady werd in die klasse eerste, Hans Zuiderbaan tweede en Alfred Bezemer uit Arnemuiden derde. Alle drie met een minimaal onderling verschil. In de ORC 3 klasse was er deze keer een spannende strijd tussen de schippers van Luchtvogel en Baby Blue, beide stadgenoten uit Veere. Deze strijd werd tenslotte gewonnen door schipper den Dikken van de Luchtvogel met 4 minuten voorsprong

Morgen worden er weer wedstrijden gevaren in de klassen ORC-Club, Rond & Platbodems en de ongemeten schepen. Dan gaat het parcours in de Onrust race van Yerseke naar Colijnsplaat.

Winnaars in de verschillende klassen op dinsdag:
ORC-1:

1e t.t. Soeticheyt van schipper Aat de Ruijter uit Steenbergen;
2e Eclectic van schipper Koen Lockefeer uit Breda; ORC-2:

1e Spirit Lady van schipper J.Dijkstra uit Arnemuiden;
2e Twee Gezusters van schipper Hans Zuiderbaan uit Terneuzen; ORC-3:

1e Luchtvogel van schipper den Dikken uit Veere
2e Baby Blue van schipper van Cranenburgh eveneens uit Veere ORC-4

1e Impulse van schipper C.Baas uit Weteringsbrug;
2e Drammer van schipper Rietdijk uit Eindhoven

Ongemeten schepen:

1e Bloeb 2 van schipper Koener uit Veghel

2e Taraka van Geert de Jager uit Yerseke
Rond- en Platbodems B:

1e Nieuwe Maen van schipper van Ede van der Dussen;
2e De Strandloper van schipper Willem Schotman uit den Haag Rond- en Platbodems C:

1e de Schuimer van de familie Overwater uit Mijnsheerenland
2e de Platte Muyl van schipper van Dooremalen uit Kinderdijk

Programma voor de Deltaweek 2005.
Donderdag 7juli: Emelisserace van en terug naar Colijnsplaat; Vrijdag 8juli: Veronicarace, Zeelandbrug-, en Roompotrace: lange wedstrijden op zee voor de Zeeuwse-, Hollandse- en Belgische kust; Vuilbaard race: korte wedstrijd van en terug naar Colijnsplaat;
Zaterdag 9 uli: Zaterdagwedstrijden van Colijnsplaat naar Colijnsplaat; afsluiting en prijsuitreiking voor ORC-Club deelnemers en rond- & platbodems van de Deltaweek 2005 in Colijnsplaat;
Zondag 10 juli: Finale IMS; finale ORC-CLUB kampioenschap; finale First 31.7 kampioenschap; afsluiting en prijsuitreiking in Colijnsplaat.

Het Open Nederlandse Kampioenschap voor kajuitjachten in de ORC-CLUB klasse Zuid wordt tijdens de Deltaweek 2005 gezeild op 2 en 3 juli vanuit Zierikzee en op 8, 9 en 10 juli vanuit Colijnsplaat.
Voor het eerst wordt tijdens de Deltaweek 2005 ook het kampioenschap First
31.7 gevaren op 8, 9 en 10 juli vanuit Colijnsplaat.

*************

Over de Deltaweek
De Deltaweek is een zeilrace voor kajuitjachten op de Oosterschelde en Noordzee voor de Zeeuwse, Hollandse en Belgische kust. Er nemen per jaar ruim 150 zeiljachten en meer dan 800 zeilers aan deel. Daarmee is de Deltaweek het grootste meerdaagse zeilevenement van Zuid-West Nederland. Het grootste aantal deelnemers vaart tijdens het eerste weekend.

Er worden wedstrijden gevaren in de klassen IMS (racekajuitsjachten), ORC-Club (wedstrijdvarende toerschepen), First 31.7 en rond- & platbodemschepen (de traditionele schepen met zijzwaarden). In het eerste weekend worden ook wedstrijden gevaren door sportboten en J-22, J-24, Max Fun eenheidsklassen. In 2005 wordt de Deltaweek gevaren van 1 tot en met 10 juli.