Landelijke Studenten Vakbond


PERSBERICHT

Maagdenhuisbezetters presenteren zwartboek

Utrecht, 5 juli 2005 - Tijdens de commissievergadering openbare orde van de gemeente Amsterdam zullen enkele maagdenhuisbezetters een zwartboek aanbieden aan burgemeester Cohen. In dit zwartboek zijn de verhalen verzameld van de bezetters en de sympathisanten die op maandag 28 februari met buitensporig geweld zijn ontzet na een vreedzame actie tegen de plannen van staatssercretaris Rutte.

Het zwartboek zal worden aangeboden aan de burgemeester als tegenhanger van het feitenrelaas van de politie. De raadscommissie, die vanaf 13.00 uur vergaderd, zal dit feitenrelaas bespreken. Naar verwachting worden er veel scherpe vragen gesteld over het optreden van de politie en justitie op de bewuste, koude nacht in februari.

Het belangrijkste punt dat naar voren komt in het zwartboek is het geweld dat door de politie is gebruikt tijdens de ontruiming en de behandeling van de arrestanten. Vanuit de maatschappij en de politiek is er geschokt gereageerd over de verhalen die naar buiten zijn gekomen over de behandeling van de vreedzame studenten. Dit zwartboek geeft deze verontwaardiging de feiten die nodig zijn om met elkaar de discussie te starten over het buitensporig ingrijpen van politie en justitie. Het feitenrelaas spreekt politie en justitie vrij van elke blaam. Dat mag niet zomaar worden geaccepteerd.

De LSVB moet helaas constateren dat het protest van de maagdenhuisbezetters tot dusver nog niet het beoogde doel heeft bereikt. Staatssecretaris Rutte blijft hardnekkig doorgaan met zijn ambitieuze hervormingen, ondanks de vele protesten van studenten, docenten en instellingen. De landelijke studentenvakbond blijft studenten die opkomen voor een beter hoger onderwijs ondersteunen.



Landelijke Studenten Vakbond