Ingezonden persbericht


PERSBERICHT FFII/VRIJSCHRIFT --


---


01/07/05: Europarlement dient nieuwe amendementen tegen softwarepatenten in

---

Brussel, 1 juli 2005. Europarlementariërs van alle politieke fracties ondersteunen 21 nieuwe amendementen op de Europese softwarepatenten richtlijn. Het Europese Parlement bereidt zich voor op het verzamelen van de benodigde 367 stemmen die nodig zijn om de Raadtekst in de tweede lezing te amenderen. De stemming hierover vindt 6 juli aanstaande plaats.

De heer Rocard, de rapporteur en ex-premier van Frankrijk, heeft de amendementen ingediend in naam van de PSE fractie. De amendementen worden ook gesteund door IND/DEM (met een kleine wijziging), Groenen/EVA en GUE/NGL. Tevens steunen prominente vertegenwoordigers van ALDE en EVP-ED de amendementen.

Zuzana Roithova (EVP-ED, Tsjechië) en voormalig Poolse premier Jerzy Buzek hebben de 21 amendementen voorgesteld als platform voor een alternatieve positie binnen de EVP-ED. De situatie is vergelijkbaar met wat er tijdens de eerste lezing van het EP gebeurde, toen de Finse Piia-Noora Kauppi met succes inging tegen het officiële standpunt van de EVP-ED.

Het officiële standpunt van de EVP fractie bevat vergaande voorstellen om het MKB op te zadelen met zware lasten -- die eufemistisch worden aangeduid als RAND ("Reasonable and Non-Discriminatory") licenties -- alsmede juridische onzekerheid over welke Europese gerechtshoven in staat zullen zijn om reeds toegekende Europese broertjes van VS-softwarepatenten ongeldig te verklaren.

Dezelfde 21 amendementen zijn ook voorgesteld door Europarlementariër Andrew Duff "en anderen". Dit betekent dat er op zijn minst 37 leden van de ALDE fractie nu officieel steun betuigen aan de duidelijke "Geen softwarepatenten" aanbeveling van de European Liberal Youth vereniging LYMEC.

Elk amendement moet sterk worden gesteund in de tweede lezing, wil het aangenomen worden. De reden is dat een amendement pas wordt aangenomen indien het gesteund wordt door een meerderheid van het aantal leden van het parlement, wat neerkomt op 367 ja-stemmen. In de praktijk betekent dit dat elke onthouding of niet bij de stemming aanwezige Europarlementariër wordt geteld als een stem vóór de Raadstekst. Kortom, elke Europarlementariër ondersteunt actief hetzij de voor-, hetzij de tegenstanders van softwarepatenten, met elke stem die hij of zij uitbrengt (of niet uitbrengt).

In verwant nieuws heeft het Economic-Majority.com initiatief tegen softwarepatenten haar steun bijna zien verdubbelen sinds de officiële lancering vorige maandag. In dit platform hebben zich in korte tijd meer dan 1.650 bedrijven met bijna 30,000 werknemers en een totale omzet van ongeveer 3.2 miljard euro verenigd, en het aantal geregistreerde bedrijven groeit met de dag. Op de website zijn ook 66 individuele verklaringen te lezen waarin bedrijfseigenaren uitleggen wat de uitwerkingen van softwarepatenten op hun bedrijf zouden zijn.


---

Nadere Informatie

---

Doelstellingen van de belangrijkste amendementen:
http://wiki.ffii.org/AmPlenSummary05En

Uitleg over de belangrijkste amendementen:
http://wiki.ffii.org/AmPlenExplanation05En

Amendementen en analyses
http://www.ffii.org/amend

Economic-Majority.com
http://www.economic-majority.com

Gerelateerde persberichten:
http://mailman.vrijschrift.nl/pipermail/news/

Laatste nieuws:
http://wiki.ffii.org/SwpatcninoNl
http://wiki.ffii.org/SwpatcninoEn


---

Contact

---

Ir. Arend Lammertink:
arend@vrijschrift.org
tel. +316 5425 6426

Ante Wessels
ante@vrijschrift.org
tel. +316 100 99 063

Dieter Van Uytvanck:
dieter@vrijschrift.nl
tel. +316 275 879 10


---

Over Vrijschrift -- http://www.vrijschrift.nl

---

Stichting Vrijschrift heeft als doel het bevorderen en het beschermen van intellectuele goederen die vrij te verspreiden en aan te passen zijn. Vrijschrift probeert bewustwoording te realiseren van de betekenis van het publieke domein voor de samenleving. Bescherming van het publieke domein is van groot economisch en maatschappelijk belang en vormt een belangrijke activiteit. Internationaal wordt samengewerkt met de Foundation for a Free Information Infrastructure, de Free Software Foundation, Project Gutenberg en vele andere organisaties.


---

Over FFII -- http://www.ffii.org

---

De Stichting voor een Vrije Informatie-infrastructuur (Foundation for a Free Information Infrastructure) is een non-profit organisatie die gevestigd is in München en zich bezig houdt met bewustmaking rond gegevensverwerking. FFII ondersteunt de ontwikkeling van openbare informatiegoederen gebaseerd op auteursrecht, vrije concurrentie en open standaarden. Meer dan 400 leden, 1000 bedrijven en 60.000 sympathisanten hebben FFII de toestemming gegeven hen te vertegenwoordigen in het publieke debat over exclusieve rechten (intellectuele eigendom) op het gebied van software.

_______________________________________________
News mailing list
News@vrijschrift.nl
http://mailman.vrijschrift.org/listinfo/news