Partij van de Arbeid


Vragen van de leden Timmermans en Depla (beiden PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken over de publicaties rond burgemeester Som van Kerkrade


1.


Kent u de publicaties over de mogelijke herhaaldelijke bevoordeling van burgemeester Som van Kerkrade door verschillende gemeenten bij de bouw van huizen in Gulpen en Kerkrade en een recreatieverblijf in Gulpen, waarbij stelselmatig is afgeweken van geldende voorschriften en procedures, waardoor de burgemeester volgens de publicaties groot financieel voordeel heeft genoten?


2.


Kent u tevens de opvattingen van drie wetenschappers uit verschillende vakgebieden die de zaak bestudeerden en alle tot de conclusie komen dat er sprake is van bestuurlijk laakbaar handelen door zowel burgemeester Som als wellicht door andere functionarissen in de betrokken gemeenten?


3.


Zo ja, deelt u de mening dat, aangezien in beide gemeenten zowel bestuur als raad betrokken kunnen zijn bij deze kwestie, zij zelf in onvoldoende mate afstand kunnen bewaren tot de materie om onafhankelijk onderzoek ernaar te kunnen doen? Welk belang hecht u bij uw oordeel aan het feit dat er ook in de betrokken gemeenteraden verschillend wordt gedacht over het te volgen traject en dat met name oppositiefracties van oordeel zijn dat niet de raad zelf, maar een onafhankelijke externe partij het onderzoek moet verrichten? Is er bovendien niet ook aanleiding voor bovengemeentelijk onderzoek omdat de zaak zich in meerdere gemeenten afspeelt?


4.


Is de Provincie Limburg op enigerlei wijze betrokken bij het verstrekken van goedkeuring voor de verkoop van grond aan burgemeester Som? Zo ja, waaruit bestaat die betrokkenheid? Kunt u aangeven of zich bij deze betrokkenheid onregelmatigheden hebben voorgedaan? Zo ja, waaruit bestonden deze?


5.


Dit alles overziend, deelt u de mening dat het in het belang is van alle betrokkenen, alsmede in het belang van de integriteit van het openbaar bestuur, dat er gedegen en onafhankelijk onderzoek naar de gehele gang van zaken wordt gedaan, zowel in de betrokken gemeenten als bij de Provincie?


6.


Zo ja, bent u bereid zelf een onafhankelijk onderzoek in te stellen en hierover in overleg te treden met de Commissaris van de Koningin in Limburg?


Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad vanaf 26 juni 2005


ibid, van 6 juli 2005