Politie Drenthe

Politie ontmantelt hennepkwekerijen

Assen 07-07-2005

In een woning aan de Madeliefstraat in Assen werd gistermiddag een hennepkwekerij aangetroffen. Via een tip op Veiligheid@Assen.nl werden op de zolder 188 planten en benodigdheden voor de kwekerij aangetroffen. Deze werden vernietigd. Na onderzoek door Essent bleek dat de stroom illegaal werd afgenomen. De 37-jarige bewoonster werd als verdachte gehoord en kreeg een dagvaarding. De Stichting Woningbeheer Assen werd ingelicht.
Dit is een gezamenlijke actie geweest van de Regiopolitie Drenthe, de Gemeente Assen, de Stichting Woningbeheer Assen (SWA) en het energiebedrijf.

Het kweken van hennep brengt risicos (brand en stankoverlast) met zich mee. Daarom treden we hard op tegen hennepplantages. Assen heeft voor illegale hennepplantages een schoffelbeleid en dat wil zeggen dat er bij signalen direct wordt opgetreden.

De politie werkt samen met de gemeente, de SWA en het energiebedrijf om plantages te ontmantelen. Het kweken van hennep is een strafbaar feit en de eigenaar zal hiervoor worden vervolgd. De gemeente zorgt voor het opruimen van de planten en het vernietigen daarvan. Het energiebedrijf sluit zich bij deze acties aan om twee redenen. Bij hennepplantages komt het regelmatig voor dat de stroom illegaal wordt afgetapt. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Het energiebedrijf kan dit herstellen. Daarnaast is voor deze stroom niet betaald, dus kan de bewoner een naheffing verwachten.

Als het een woning van de SWA betreft, loopt de huurder een groot risico de woning te verliezen. De SWA verbiedt zonder uitzondering de teelt van hennep in hun woningen. De SWA zal bij overtredingen de rechter vragen de huurovereenkomst te ontbinden.

Als u het vermoeden heeft dat er in uw omgeving een hennepplantage zit of als u stankoverlast heeft van een wietlucht, neem dan contact op met de politie (0900-8844) of email naar
voorlichting@politie-drenthe.nl.

Als u een woning huurt van de SWA kunt u ook bellen met de afdeling Bewonerszaken van de SWA (0592-378345).

U kunt de melding ook anoniem doorgeven aan Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

Wij horen graag uw reactie op deze actie via: veiligheid@Assen.nl (05-157232)

HOOGEVEEN - In een woning aan de Zenithlaan werd gistermiddag eveneens een hennepplantage ontmanteld. 208 hennepplanten werden aangetroffen alsmede de voor de kwekerij benodigde goederen. Deze werden inbeslaggenomen en vernietigd. Het elektriciteitsbedrijf Rendo constateerde ook hier dat de 39-jarige bewoners als verdachte destroom om de meter had geleid. (05-157232)

Ron Reinds verzorgt de voorlichting voor Politie Drenthe voor dit bericht tot donderdagmiddag 16.30 uur. Tel. 06-52528707