Gemeente Westerveld

7-7-2005
Nieuws van de gemeenteraad

De gemeenteraad vergaderde op 30 juni in Park Frederiksoord over drie belangrijke onderwerpen: de voorzieningen in de kernen, de toekomst van de drie zwembaden en over de voorjaarsnota. De stukken die zijn besproken kunt u lezen op onze website.

Voorjaarsnota
De voorjaarsnota is de voorloper van de begroting. De financiële positie staat erin beschreven en ook wensen en mogelijkheden om het beleid aan te passen. De afgelopen jaren stonden in het teken van bezuinigingen; nu is het perspectief weer iets beter en is er beperkt ruimte voor ânieuw beleidâ. De raadsfracties gingen akkoord met de voorstellen die het college in de voorjaarsnota had aangegeven. Nu volgt de uitwerking naar de begroting, waarover de raad in november beslist. Enkele onderdelen kregen in de politieke beschouwingen extra aandacht.

De meeste fracties gingen in op de rol van de gemeenteraad als volksvertegenwoordiging. Het contact van de raad met de bevolking is onvoldoende en er moet meer ruimte komen voor politieke discussies en visieontwikkeling. De raad gaat zelf aan de slag om in de manier van werken en het gezicht naar buiten toe, verbeteringen aan te brengen.

Zorgen zijn er over het peuterspeelzaalwerk, dat voor gezinnen met een kleine beurs steeds minder toegankelijk dreigt te worden; het college zegde toe hierop terug te komen.

Ook was er aandacht voor de economische motor van de recreatieve sector; een provinciale pilot moet meer armslag gaan bieden aan deze sector, maar de fracties zien daarvan nog weinig resultaat. Ook hierover wordt binnenkort verder gepraat.

De fracties wezen op een nieuwe uitdaging voor de gemeente: de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning, waardoor de gemeente straks ook verantwoordelijk wordt voor thuiszorg en andere zorg- en welzijnstaken. De gemeente moet beleid ontwikkelen richting vragers en aanbieders van zorg. De raad zal daarbij de grote lijn moeten bepalen en dat zal de komende maanden invulling krijgen.

De raad ging akkoord met een motie, ingediend door alle fracties, om aan het eind van dit jaar een eenmalige uitkering te verstrekken aan mensen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum.

Visie op voorzieningen
Als sluitstuk van een traject van overleg met de dorpsgemeenschappen en andere instellingen ging de gemeenteraad akkoord met de grote lijnen (kaders) voor het beleid op de voorzieningen in de kernen. De fracties hadden in aansluiting op het voorstel van het college zelf de kaders geformuleerd; inhoudelijk zaten de fracties daarbij overigens op dezelfde lijn als het college.

De laatste maanden was er nog discussie ontstaan over de bibliotheken; de raad heeft in de kaders vastgelegd dat de bibliotheek een basisvoorziening is in de vier hoofdkernen.

De fracties wezen op de noodzaak om de visie in goed overleg met de instellingen en verenigingen uit te werken, waarbij de verschillende subsidieregiems worden geharmoniseerd en waarbij de gemeente niet langer accommodaties, maar de gebruikers daarvan, subsidieert.

Toekomst zwembaden
Er was bij geen van de fracties steun voor het voorstel van het college om de toeristenbelasting te verhogen voor de invulling van een deel van de bezuinigingstaakstelling op de drie zwembaden. Dit onderdeel verdween dan ook uit het pakket van maatregelen. Met de overige voorstellen ging de raad wel akkoord. Wethouder Martens zei dat hij aan het eind van het jaar bij de raad terugkomt met een plan van aanpak en met een voorstel hoe het financiële gat van ⬠50.000,- dan wel gedicht moet worden.

Volgende vergadering
De raad vergadert op 12 juli en daarna voor de vakantie niet meer; de volgende vergadering is op 13 september. Aan de orde is dan onder meer de vergaderstructuur van de raad en het plan voor het nieuwe gemeentehuis in Diever. Het (openbare) agendaoverleg is op 30 augustus om 16.00 uur.