Provincie Zuid-Holland

Zevenhuizen-Moerkapelle wacht op GS-besluit over bestuurskrachtmeting

De raad Zevenhuizen-Moerkapelle moet nog enkele maanden wachten voordat duidelijk is of deze Zuid-Hollandse gemeente in aanmerking komt voor een kroonbenoemde burgemeester.Zo lang het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland nog geen besluit heeft genomen over de bestuurlijke toekomst van de vijf gemeenten in de Zuidplaspolder, kan de procedure voor werving en selectie van een vaste, kroonbenoemde burgemeester niet in gang worden gezet.

Dit verklaarde de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, de heer J. Franssen, vorige week tijdens een gesprek met fractievertegenwoordigers van de gemeenteraad van Zevenhuizen-Moerkapelle. Aanleiding voor het gesprek was het mogelijke vertrek van de zittende burgemeester van Zevenhuizen-Moerkapelle, de heer J.D. Westendorp. Hij werd onlangs door de raad van de Overijsselse gemeente Losser voorgedragen als eerste kandidaat voor het burgemeesterschap. Als de minister van Binnenlandse Zaken deze voordracht volgt en de heer Westendorp benoemt in Losser, zal de burgemeesterspost in Zevenhuizen-Moerkapelle medio juli vacant worden.

Commissaris Franssen toonde in het onderhoud met de fractievoorzitters begrip voor hun voorkeur voor de aanstelling van een kroonbenoemde burgemeester in Zevenhuizen-Moerkapelle. Gelet op het waarschijnlijke vertrek van de heer Westendorp zal in elk geval voor een beperkte periode een waarnemend burgemeester aantreden. Deze kan kort na de zomerperiode worden benoemd, zodra een geschikte kandidaat is geworven. Hierover wordt vooraf met de gemeenteraad gesproken, aldus Franssen.

In het licht van de toekomstige ontwikkeling van de Zuidplaspolder hebben de vijf gemeenten uit dit gebied onlangs een onderzoek laten verrichten naar hun gezamenlijke bestuurskracht. Na de zomer zal het college van Gedeputeerde Staten een standpunt innemen over de afzonderlijke bestuurskrachtmetingen, evenals over de gezamenlijke bestuurskrachtmeting die voor alle betrokken gemeenten is opgesteld. Zodra Gedeputeerde Staten hun standpunt hebben bepaald, zullen de fractievoorzitters en de commissaris met elkaar spreken over de situatie die dan is ontstaan. Vervolgens zal de commissaris de minister van Binnenlandse Zaken adviseren over het al dan niet openstellen van de vacature Zevenhuizen-Moerkapelle.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22