FNV

Poolse slaplukkers vallen onder cao na spontane staking

De 180 Poolse slaplukkers die vorige week dinsdag spontaan het werk neerlegden uit protest tegen hun arbeidsomstandigheden, gaan behandeld worden volgens de cao en de Arbeidstijdenwet.
Dat heeft FNV Bondgenoten met de werkgever van de Polen afgesproken. Tijdens twee informatiebijeenkomsten zijn de slaplukkers woensdag geïnformeerd.

Afgesproken is dat de werknemers voortaan in een drieploegendienst gaan werken. Ze draaien dan diensten van 7,5 uur. Als ze overuren moeten maken, krijgen ze die uitbetaald. Daarnaast moeten ze een ploegentoeslag en vakantietoeslag krijgen.

De plukkers moesten een aantal onkostenvergoedingen betalen voor onder meer hun arbeidscontract. Ook werd een bedrag op hun loon ingehouden als zij voor de beëindiging van het contract vertrokken. Die maatregelen worden afgeschaft.

De slaplukkers hebben twee mensen uit hun midden gekozen die als personeelsvertegenwoordiging regelmatig met de werkgever gaan praten over problemen en oplossingen.

Vakbondsbestuurder Wim Baltussen is voorzichtig tevreden. "We zijn een stuk verder. De mensen hebben er nu in ieder geval een beetje vertrouwen in dat het goed kan komen. Maar er moet nog een hoop gebeuren en wij blijven hier dicht bovenop zitten om er zeker van te zijn dat gemaakte afspraken wel worden nageleefd."

FNV Bondgenoten gaat de komende tijd samen met werkgeversorganisatie LTO verder met de werkgever om de tafel zitten om de gemaakte afspraken nader uit te werken en in te vullen.