Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Groot aantal installatiebedrijven kiest voor versnelde sanctieprocedure


01-07-2005

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft van bijna 90% van de 180 installatiebedrijven in de sanctieprocedure toezeggingen ontvangen voor deelname aan de versnelde procedure.

De NMa rondde in april 2005 het onderzoek af naar kartelovertredingen in de installatiesector. Dit resultaat geeft aan dat een groot aantal installatiebedrijven op deze wijze snel schoon schip wil maken.

Deze installatiebedrijven hebben een machtiging verleend aan de heer drs. J.C. Blankert. Hij zal nu gezamenlijk verweer voeren voor deze bedrijven. Daarna stelt de NMa definitief vast of er sprake is van een overtreding en, zo ja, of de NMa een sanctie oplegt. Dit najaar zal de NMa op basis van de feiten per bedrijf individuele sancties opleggen.

Eind 2004 gaven 350 bouwbedrijven in de grond-, wegen- en waterbouwsector aan deel te nemen aan de versnelde procedure in hun sanctietraject. De sancties voor deze bedrijven konden hierdoor eind maart jongstleden worden afgehandeld. Op dit moment zijn de sanctieprocedures tegen de ondernemingen die niet hebben gekozen voor de versnelde procedure in volle gang. Deze week hebben bijvoorbeeld hoorzittingen plaatsgevonden.

Voortgang onderzoek bouw
De NMa verwacht het onderzoek naar overtredingen in de burgerlijke en utiliteitsbouw (B&U) eind augustus af te ronden. Dit gebeurt op verzoek van de bouwsector nadat de vakantie voor de bouwsector is afgelopen. De onderzoeken in andere deelsectoren van de bouw verwacht de NMa dit najaar af te ronden. Door de hoeveelheid en de omvang van de zaken zullen de sanctieprocedures tegen bouwbedrijven doorlopen tot in 2006.

In de NMa-agenda 2005 legde de NMa vast dat de bouw een van de belangrijkste aandachtsgebieden van de NMa is. De gekozen aanpak sluit aan bij de missie van de NMa markten laten werken.